Начало / Uncategorized / Пътуване в снимки до манастира на отец Серафим Роуз

Пътуване в снимки до манастира на отец Серафим Роуз

Сто и петдесет години от преставянето на св. Серафим Саровски в противополжния край на света, един монах се опитва да води духовен живот и да върви по пътя на духовния старец от Саров, взел е неговото име в монашество – отец Серафим Роуз.

Малцина от подвижниците на благочестието през ХХ век играят толкова важна роля в катехизирането на православните християни в САЩ и постсъветската Русия като йеромонах Серафим (Роза). Неговият необичаен път към Църквата, въпреки че е толкова познат и близък до нас, неговият строг аскетичен живот, преобладаващо жива вяра, ерудиция, дълбокото и радостно откритие на възможността да влезе в живота с Христос е вдъхновил и укрепил много търсещи Бог.

Младият американец Юджийн Роуз, който с изненада на всички се превъръща в православен монах и завинаги се заселва в малък планински манастир в отдалечена Платина, Калифорния, успя да изпълни последната заповед на Спасителя към своите ученици: „Идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари“. (Марк 16:15).

Йеромонах Серафим не само отворил за себе си целия свят на православното наследство на светите отци, но също така успял да го разкаже по такъв начин, че да привлече милиони хора по целия свят, пренесени от неговите книги, към самия себе си. 

Благодарната им памет за о. Серафим (Роуз), молитвите им за покой на душата му са видима част от наградата, която, както вярваме, е подготвена за него в Небесното Царство. „Кажете на праведника: блазе му! защото ще яде плодовете на делата си;“ (Исая 3:10).

Препоръчвам на читателите особено да опознаят този велик аскет на благочестието на нашата епоха. Преди няколко години бях в Платина, молех се на гроба на отец Серафим и направих серия от снимки. Има манастир с планини около него, килия и лични вещи на отеца. Всичко тук е вярно и строго ни разказва за него, без допълнителун шум или фантазии.

Йеромонах Серафим живял, израснал духовно и завършил дните си като свидетел и изповедник на нашия Господ Иисус Христос. Преди смъртта си той страдал от много мъчителни болки. Но о. Серафим издържа своята Голгота без никакво оплакване, с християнска благодарност, с твърдост и търпение. Това е само още едно, и окончателното мирно наставление на него за нас.

Митополит Тихон Шевкунов

Източник: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...