Начало / Uncategorized / Гръцката православна общност в Австралия посрещна новия си архиепископ

Гръцката православна общност в Австралия посрещна новия си архиепископ

„От днес до края на моя живот аз принадлежа на Австралия! Моля се на Бог, който води стъпките ми и ме доведе до това благословено място, прекланям главата си пред австралийския флаг“, с тези думи започна служението на новия австралийски архиепископ Макарий от Вселенската патриаршия.

Вчера той бе тържествено посрещнат на летището в Сидни, а за да посрещнат новия си пастир бяха дошли десетки свещеници, монаси, монахини и епископи, както и стотици православни християни. Архиепископ Макарий благодари на всички за топлия прием, като сподели, че дълбоко се вълнува от интронизацията му на трона на архиепископ на Авсралия.

„Пристигнах в тази благословена австралийска земя, виждам всички ви за първи път, но чувствам сякаш съм ви познавал от години“, каза още архиепископ Макарий. „Аз идвам от далеч, идвам от Крит, но чувствам сякаш идвам в дома си“, каза още той. 

Както Добротолюбие вече писа на 9 май бе избран новият архиепископ на Австралия от Вселенската патриаршия. 

Той е роден в Ираклион, Крит, през 1973 г. Учи в Висшето църковно училище в Атина и в Богословското училище на Националния и Каподистрийския университет в Атина. Има магистър по богословие в университета в Бостън, магистър по история  в Харвард и магистър по биоетика в университета „Монаш“.

Неговата докторска дисертация е получена и приета с оценка „Отлично” от Медицинското училище на Университета в Крит. Работата е публикувана под заглавието: Клониране: Социални, етични и богословски компоненти.

От 2003 г. преподава във Висшата църковна академия в Ираклион. Често  препода курсове в различни университети, включително Гръцкия колеж, Медицинските училища на университетите в Крит, Тесалия и Атина.

През май 2015 г. е избран за първи декан на Богословския факултет на православната църква в Естония.

На 27 април 2015 г. единодушно е избран за епископ на Кристопулис от Светия Синод на Вселенската патриаршия.

 

По информация на Ромфеа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...