Начало / Новини / В Гърция започва процедура по канонизация на стареца Гервасий Параскевопулос

В Гърция започва процедура по канонизация на стареца Гервасий Параскевопулос

След Божествената литургия в църквата „Света Троица“ в Патрас, Гърция в понеделник, Негово Високопреосвещенство митрополит Хрисостом от Патра обяви, че е предложил старецът Гервасий (Параскевопулос) за канонизация, подавайки пакет със съответните документи на Константинополската синодална комисия за канонизации, съобщава orthochristian.com.

Известието бе посрещнато с възгласи и аплодисменти на събраните вярващи, съобщава пресслужбата на Патраска митрополия.

Първоначално митрополит Хризостом разкри, че подготвя съответните документи, които да се представят на комисията на 30 юни 2017 г. Старецът Гервасий е една от най-известните религиозни и културни фигури в историята на Патра в 20-ти век. Той се преставил пред Бога преди 55 години, през 1964 година.

Според биографична информация любимият пастир е роден в село Нимфазия на 1 януари 1877 г. Със силна вяра в Бога още от детство, той постъпва в манастира „Св. Успение Керница“ на 13 годишна възраст.

През 1897 г. пристига в манастира на Успение в Патра, където остава до края на живота си. Той бил постриган за монах на 26-годишна възраст. През 1905 г. завършва Семинарията на Ризариос, където става духовно чедо на великия св. Нектарий Егински. Ръкоположен е за свещеник на 33-годишна възраст, а четири години по-късно защитава докторската си дисертация в Богословския факултет.

Служил е като свещеник по време на Балканските войни през 1912-1913 г. След катастрофата на Мала Азия през 1922 г., о. Гервасий стои близо до 7000 бежанци, които се установяват в Патра.

Неговата филантропска активност, нежното му присъствие и самоотверженото и неуморимото му служение направиха старецът Гервасий истински модел за подражание на всеки християнин. Той играе и важна роля в съживяването на православния живот сред младите и старите, особено чрез катехитическите си училища.

Преставя се пред Бога на 30 юни 1964 г. на 87-годишна възраст. При погребението му хората го провъзгласили за светец, както направиха отново при изваждането на мощите му през 2014 г., които сега се помещават в църквата Св. Параскева в училището Анапластики в Патра, основано от самия старец Гервасий.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит отбеляза имения си ден (СНИМКИ)

На 21-и януари Българската църква отбелязва паметта на св. Максим Изповедник и на св. мъченик ...