Начало / Uncategorized / Пази се от разочарованието

Пази се от разочарованието

Брате, приветствам те със силната си в Христа обич към теб! Пиша ти отново кратко писмо, не само, за да ти кажа нещо на теб, но и да припомня и на самия себе си, нещата които предстои да ти напиша. Но все пак възприеми това мое кратко слово към теб и се вслушай поне за миг в моите думи, защото те извират от сърцето ми.

„Силни вълни, жестока буря“, започва едно свое слово великият Златоуст, когато нечестивата втора Иродиада започва да води гонение против благочестивия и верен на Христа епископ. Така започвам и аз своето писмо към теб, защото един друг подобен на Ирод и даже дважди по-жесток и страшен е подел война не само срещу мен и теб, но и срещу всеки един човек на земята. Мъчи се и се старае да присламчи към себе си всяка човешка душа, за да я смачка и погуби, да я лиши от вечния, блажен живот. Дяволът и слугите му водят неспирна война и тази война не е за плът и кръв, а за безсмъртните ни души, за диханието за живот, дадено ни от Твореца. Борбата, брате е за нашата вечност.

Но защо ти пиша всичко това? Защото виждам, че си започнал да се разочароваш. Защото виждам, усещам и разбирам, че си започнал да изпадаш в униние, отчаяние и малодушие. А не бива. За нас не е отредено да се разочароваме. Не бива да се чувстваш неудовлетворен от нереализираните ти очаквания или пък неизпълнените ти надежди. А изпитваш разочарование, защото не възлагаш надеждата си на Бога, а на човеците. А човеците, брате мой, са същества изменчиви, непостоянни. В един момент човеците те хвалят, въздигат на пиедестал, дават те за пример и ти правят метании, а в следващия те забравят, мразят и са готови дори да те разпнат, подобно на самия наш Спасител. На хората трудно можеш да се довериш, а още по-малко можеш да разчиташ на тяхното постоянство. Но и самите ние с теб сме такива – непостоянни, изменчиви, отчайващо обезпокоявани от личните си страсти и пороци и водени, буквално за носа, от тях. А всичко това е крайно тъжно. 

Единственият начин да не се разочароваш е да не възлагаш прекалено големи надежди на човеците около теб. И макар да си доверчив, защото като такъв те познавам, те призовавам да бъдеш и разумен, защото не всеки, който е около теб ти мисли доброто и не всеки иска да добруваш, а още по-малко пък мисли как да спасиш душата си. За жалост, брате, живеем във време, в което всеки се спасява по единично. Някои казват, че е последно време. Искрено и от дълбочината на сърцето си ще ти кажа, че отговорът го не зная, но ще ти призная, че ако не в последните времена, то живеем в крайно отчайващи и обезкуражаващи за подвизи дори и най-смелите от онези славни мъже, които денонощно е молят на Бога. 

И както един епископ, изповедник за вярата Христова беше написал – явиха се у нас хора, които доброто считат за зло, а злото за добро, така и аз ти казвам, че сред нас има хора, които привидно са последователи Христови. Докато се молят кроят заговори, докато се покланят и се молят на Бога, се надяват на човешка защита от силните на деня хора, забравяйки, че всичко е твърде временно и твърде за кратко. Защото, сам знаеш братко мой, че не сме от тук и сме за малко. За твърде малко. В един ден просто душата ни ще бъде грабната на облаците, диханието ни за живот ще напусне тленното ни тяло, а него – онова, за което толкова сме се грижили през живота си, ще бъде предадено на червеите и на земята, от която е взето. Явиха се хора облечени в слава, които са готови и Христа да продадат за по-малко и от тридесет сребърника. За това не мога да ги нарека дори синове на Юда. Но за това ти и пиша да не се отчайваш и разочароваш. Защото в крайна сметка Христа ще възтържествува и правдата Му ще победи цялата злоба на деня.

Бъди повече бодър, отколкото в униние. Бъди повече щастлив, отколкото нещастен. Бъди повече изпълнен с надежда за спасение, отколкото с отчаяние. Изпълвай себе си с повече вяра, а неверието прокуждай надалеч. И най-вече брате, бъди изпълнен с любов Христова, а не с омраза и мъст. Имай нетленната любов, която претърпява всичко, която не мисли зло на никого, но се надява всички да се спасят и да достигнат до Бога. Моля те, брате мой, не се разочаровай. Защото разочарованието е първата стъпка към осъждането, а след осъждането идва омразата, от омразата пък произхождат стотици страсти, които ще завладеят боголюбивото ти сърце и ще те отвлекат от пътя ти, който е насочен към Небесния Йерусалим. 

Надявам се не съм ти досадил, но това са неща, които съм длъжен да ти кажа, а понеже не мога лично, ти го пиша в писмо. Бъди здрав, бодърствай и никога не се отчайвай, защото отчаянието е богопротивно.

С истинска в Христа обич, 

Вестител Черногорски

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...