Начало / Uncategorized / Пази се от разочарованието

Пази се от разочарованието

Брате, приветствам те със силната си в Христа обич към теб! Пиша ти отново кратко писмо, не само, за да ти кажа нещо на теб, но и да припомня и на самия себе си, нещата които предстои да ти напиша. Но все пак възприеми това мое кратко слово към теб и се вслушай поне за миг в моите думи, защото те извират от сърцето ми.

„Силни вълни, жестока буря“, започва едно свое слово великият Златоуст, когато нечестивата втора Иродиада започва да води гонение против благочестивия и верен на Христа епископ. Така започвам и аз своето писмо към теб, защото един друг подобен на Ирод и даже дважди по-жесток и страшен е подел война не само срещу мен и теб, но и срещу всеки един човек на земята. Мъчи се и се старае да присламчи към себе си всяка човешка душа, за да я смачка и погуби, да я лиши от вечния, блажен живот. Дяволът и слугите му водят неспирна война и тази война не е за плът и кръв, а за безсмъртните ни души, за диханието за живот, дадено ни от Твореца. Борбата, брате е за нашата вечност.

Но защо ти пиша всичко това? Защото виждам, че си започнал да се разочароваш. Защото виждам, усещам и разбирам, че си започнал да изпадаш в униние, отчаяние и малодушие. А не бива. За нас не е отредено да се разочароваме. Не бива да се чувстваш неудовлетворен от нереализираните ти очаквания или пък неизпълнените ти надежди. А изпитваш разочарование, защото не възлагаш надеждата си на Бога, а на човеците. А човеците, брате мой, са същества изменчиви, непостоянни. В един момент човеците те хвалят, въздигат на пиедестал, дават те за пример и ти правят метании, а в следващия те забравят, мразят и са готови дори да те разпнат, подобно на самия наш Спасител. На хората трудно можеш да се довериш, а още по-малко можеш да разчиташ на тяхното постоянство. Но и самите ние с теб сме такива – непостоянни, изменчиви, отчайващо обезпокоявани от личните си страсти и пороци и водени, буквално за носа, от тях. А всичко това е крайно тъжно. 

Единственият начин да не се разочароваш е да не възлагаш прекалено големи надежди на човеците около теб. И макар да си доверчив, защото като такъв те познавам, те призовавам да бъдеш и разумен, защото не всеки, който е около теб ти мисли доброто и не всеки иска да добруваш, а още по-малко пък мисли как да спасиш душата си. За жалост, брате, живеем във време, в което всеки се спасява по единично. Някои казват, че е последно време. Искрено и от дълбочината на сърцето си ще ти кажа, че отговорът го не зная, но ще ти призная, че ако не в последните времена, то живеем в крайно отчайващи и обезкуражаващи за подвизи дори и най-смелите от онези славни мъже, които денонощно е молят на Бога. 

И както един епископ, изповедник за вярата Христова беше написал – явиха се у нас хора, които доброто считат за зло, а злото за добро, така и аз ти казвам, че сред нас има хора, които привидно са последователи Христови. Докато се молят кроят заговори, докато се покланят и се молят на Бога, се надяват на човешка защита от силните на деня хора, забравяйки, че всичко е твърде временно и твърде за кратко. Защото, сам знаеш братко мой, че не сме от тук и сме за малко. За твърде малко. В един ден просто душата ни ще бъде грабната на облаците, диханието ни за живот ще напусне тленното ни тяло, а него – онова, за което толкова сме се грижили през живота си, ще бъде предадено на червеите и на земята, от която е взето. Явиха се хора облечени в слава, които са готови и Христа да продадат за по-малко и от тридесет сребърника. За това не мога да ги нарека дори синове на Юда. Но за това ти и пиша да не се отчайваш и разочароваш. Защото в крайна сметка Христа ще възтържествува и правдата Му ще победи цялата злоба на деня.

Бъди повече бодър, отколкото в униние. Бъди повече щастлив, отколкото нещастен. Бъди повече изпълнен с надежда за спасение, отколкото с отчаяние. Изпълвай себе си с повече вяра, а неверието прокуждай надалеч. И най-вече брате, бъди изпълнен с любов Христова, а не с омраза и мъст. Имай нетленната любов, която претърпява всичко, която не мисли зло на никого, но се надява всички да се спасят и да достигнат до Бога. Моля те, брате мой, не се разочаровай. Защото разочарованието е първата стъпка към осъждането, а след осъждането идва омразата, от омразата пък произхождат стотици страсти, които ще завладеят боголюбивото ти сърце и ще те отвлекат от пътя ти, който е насочен към Небесния Йерусалим. 

Надявам се не съм ти досадил, но това са неща, които съм длъжен да ти кажа, а понеже не мога лично, ти го пиша в писмо. Бъди здрав, бодърствай и никога не се отчайвай, защото отчаянието е богопротивно.

С истинска в Христа обич, 

Вестител Черногорски

Снимка: pixabay.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Историята на катедралата в Овиедо, Испания е на повече от 1200 години

През тази седмица в рубриката ни за раннохристиянски храмове и манастири в Западна Европа отиваме ...