Начало / Uncategorized / Черногорският митрополит Амфилохий заяви, че президентът на Черна гора се опитва да влияе на църквата

Черногорският митрополит Амфилохий заяви, че президентът на Черна гора се опитва да влияе на църквата

Президентът на Черна гора Мило Джуканович изисква от Църквата да не се намесва в политиката, а самият той се опитва да стане нейн глава. Това заяви Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий от СПЦ, коментирайки обвиненията на Джуканович срещу Сръбската църква.

На 8 юни на партийно събрание Джуканович обвини Сръбската православна църква, чието преобладаващо мнозинство от черногорските християни са членове, за възпрепятстване на европейските амбиции на обществото и опит за запазване на религиозния монопол в страната. По-рано Джуканович каза, че черногорските власти ще потърсят автокефалия на непризнатата „черногорска църква“ по примера на Украйна.

„Бях зашеметен от това, което чух от президента на Черна гора, човек, който е наследник на комунистическото правителство и който не казва публично, че е атеист. Той протестира срещу намесата на църквата в политиката, докато той самият се опитва да бъде глава на църквата, да създаде своя собствена църква. Това е първият път в историята, когато атеист създава църква“- казва митрополит Амфилохий .

„Току-що се върнах от Сирия и Ливан с нашия патриарх Ириней, където посетихме древната апостолска Антиохийска църква и тръгнахме по пътищата на светия апостол Павел. Съществува съгласие между християните, въпреки техните различия, и дори между християни и мюсюлмани. И там политиците не се намесват във вътрешните църковни въпроси. Затова бях изумен от това, което чух от нашия президент – каза митрополитът.

Коментирайки обвиненията на Джуканович в подкрепа на Сръбската православна църква за идеите на Велика Сърбия, духовният лидер на Черна гора заяви:

ще приеме независимостта, ако хората гласуват за нея. 

По-рано в интервю за ТАСС митрополит Амфилохий каза, че за първи път комунистическите власти започнали да говорят за т.нар. „Черногорска църква“ още през 70-те – 80-те години. Според Амфилохий „черногорската църква” не е призната от никой.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...