Начало / Новини / Румънският патриарх Даниил насърчи кръводаряването

Румънският патриарх Даниил насърчи кръводаряването

По случай Световния ден на кръводаряването, Румънският патриарх Даниил отправи послание на благодарност, насърчаване и благословение на кръводарителите. 

Посланието е към организаторите и доброволците в кампанията „Даряване на кръв за спасяване на живота“, която инициатива се проведе под егидата на Румънската патриашия. 

„Румънската патриаршия възобновява призива си към духовенството и верните на Румънската православна църква за кръводаряване. Нуждата от кръв е остра в много медицински единици, има хирургични интервенции, които се отлагат в болниците поради липса на кръв“, се казва в посланието.

Патриарх Даниил благодари и на спонсорите, които са дарили медицинско оборудване за медицински центрове в Букурещ, Плоещ и Констанца на стойност около 80 000 евро. 

„Чрез своите дейности тези доброволци показват, че здраво и солидно общество не може да се развива без щедростта или помощта на другите“, казва още патриарх Даниил.

Кампанията „Дарете кръв, спаси живота„, която беше стартирана през 2013 г. от Румънската патриаршия и одобрена от Светия Синод на Румънската църква, досега е мобилизирала над 30 000 донори, а събраните литри кръв са около 16 000.

По информация на basilica.ro.

За Ангел Карадаков

Виж още

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от печат

Нова книга с богословски изследвания по Християнска етика на проф. д-р Иван Панчовски излезе от ...