Начало / Новини / Започва спасителен ремонт на 160-годишен храм в с. Драговищица

Започва спасителен ремонт на 160-годишен храм в с. Драговищица

Започва спасителен ремонт на уникалната черква „Успение Богородично“ в кюстендилското с. Драговищица, строена през 1859 г., съобщи кметът на селото София Плачкова.

С решение на Министерския съвет от м.г. за укрепване и реставарация на черквата са отпуснати 300 хил. лева.  Вече са работи по проекта, търсят се и лицензирани фирми за работа на такива обекти за изпълнители, каза кметицата.

Ремонтът на храма в Драговищица се отлага с десетилетия – наложи се аварийно да покрият черквата с полиетилен /найлон/, за да са предотвратят сериозни течове през зимата през порутения покрив, казаха местни хора. Найлонът вече е свален, за да не „задушава“ стенописите вътре.

От 2013 г. в храма не се служи, защото има опасност таванът да се срути. Има пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите и по целия свод от запад на изток. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове. 

Предишният кмет на Драговищица Драголюб Стоянов, изкарал 6 мандата,  стартира дарителска акция – по откритата банкова сметка са събрани едва около 2 хил. лева. Храмът „Св. Богородица“ е от малкото неща, които Стоянов започна и не можа да довърши при кметуването си, коментират от Драговищица.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Covid-епидемията спря спешен ремонт на дупнишкия храм „Св. Георги“

Ремонтът на централния храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница спря за две седмици, след като ...