Начало / Новини / Синодът на гръцката църква се обяви срещу дейности на Свидетели на Йехова

Синодът на гръцката църква се обяви срещу дейности на Свидетели на Йехова

Светият Синод на Гръцката православна църква издаде комюнике относно предстоящата годишна среща на „Свидетели на Йехова“ в Гърция, съобщава Ромфеа.

В своето съобщение архиереите от Гръцката църква призовават православните християни да пренебрегнат всякакви предизвикателства или поход за прозелитизъм от страна на „Свидетели на Йехова“, като същевременно избягват всякаква форма на екстремно поведение. 

В южната ни съседка религиозната свобода е конституционно гарантирана и уважавана, а по конституция първото вероизповедание в страната е Православието. С комюникето си Св. Синод на Атинската архиепископия желае да защити православните християни от годишната среща на „Свидетели на Йехова“, обявена за юли т.г. Гръцката църква определя, че вероизповеданието е еретическо и ученията в него не са верни. 

Интересен момент от комюникето е това, че Св. Синод обръща внимание на тактика, която от вероизповеданието правят – променят името си и от „Свидетели на Йехова“ се преименуват на „Свидетели на християнския Йехова“. От Синода припомнят още, че от Стражева кула са направили редица „пророчества“ за Второто пришествие, нещо което предизвикало десетки хиляди да напуснат религиозната организация. 

От Синода на Атинската архиепископия припомнят, че уважават религиозната свобода на всеки, обичат всяко човешко същество, но отхвърлят заблудата и се противопоставят на всякаква форма на прозилитизъм. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...