Начало / Новини / Повече от 6400 туристи са посетили манастира Сумела в Турция

Повече от 6400 туристи са посетили манастира Сумела в Турция

Манастирът Сумела бе препълнен от туристи по време на фестивала Eid al-Firt, който ознаменува четири дълги години реставрация и подобряването на скалата, в която буквално е вграден манастирът, пише Hürriyet, цитиран от basilica.ro.

В първия ден на фестивала туристите бяха около и малко над 1900, само за ден те се увеличиха с почти 2500. Общо около 6 408 туристи посетиха манастира по време на двудневния фестивал. Заедно с прииждането на посетители имаше и задръстване по пътя към паркинга на манастира.

Манастирът Sümela е временно затворен на 22 септември 2015 г. за проект за реставрация за премахване на опасността, причинена от разхлабени скали около планината Karadağ в долината Altındere. В историческия манастир също се извършват реставрационни работи. Първата част на манастира е била отворена за посетители на 25 май. Оттогава до големия паметник се събраха общо 14 000 посетители.

Манастирът Sümela, разположен на стръмна и скалиста местност, предлага зашеметяващо съчетание между природа, история и култура. Св. Обител е популярна през всеки сезон. Посетителите често участват в трекинг, планинско колоездене, парапланеризъм и фото сафари.

Той е гръцки православен манастир, построен през четвърти век и основан от император Алексий III от Требизонд (1349 – 1390). Манастирът е разположен в Националния парк Altındere и е заобиколен от красива гора. В подножието на планината тече една от ръцете на Деримердере Крийк.

Превозните средства могат да карат до паркинга на височина 950 метра близо до реката. От този момент нататък посетителите трябва да се разходят на около 1 километър по пътека нагоре, за да стигнат до входа на манастира, който се намира на 1200 метра над морското равнище.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на св. Григорий Богослов

Свети Григорий, св. Василий Велики и брат му св. Григорий Нисийски образуват тризвездието на „тримата ...