Начало / Новини / Митрополит Йоан освети нов параклис в многопрофилната болница за активно лечение в град Варна

Митрополит Йоан освети нов параклис в многопрофилната болница за активно лечение в град Варна

На 11 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети параклиса „Света Анна“ в едноименната многопрофилна болница за активно лечение в град Варна. Заедно с Архиерея съслужиха свещеник Стефан Николов и митрополитският дякон Любомир Георгиев, съобщиха от Варненска и Великопреславска св. митрополия.

Митрополит Йоан бе посрещнат от д-р Красимир Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Света Анна-Варна“ и доц. д-р Георги Кючуков, заместник-председател на съвета на директорите при болницата. На освещаването присъстваха множество лекари, сестри и служители на лечебното заведение.

Негово Високопреосвещенство се обърна към присъстващите с думите:

„За нас е радостен този ден, който е особено интересен и специфичен в живота на светото Православие. Днес, в единадесетия ден на месец юни, се отбелязват две особено съществени събития. Едното е свързано със Света Богородица и нейната чудотворна икона „Достойно есть“, която е изключително важен образ на Божията Майка, почиващ в съборния храм „Протат“ в столицата на Света Гора – Карея“. Архиереят разказа за изключително важното събитие, което се е случило през X век, свързано с текста „Достойно есть…“, който се пее като Богородична възхвала и който от десети век неминуемо влиза като неразделна част в богослужението на светата Църква.

Митрополит Йоан каза още, че второто събитие в този радостен ден е отбелязването паметта на свети Лука Изповедник, архиепископ Симферополски и Кримски, който е лекарят светец, светецът-хирург. Негово Високопреосвещенство заяви, че присъствието на този параклис, на този малък молитвен дом е много важно, защото това е една молитва към Бога, към Божията Майка и към нейната майка света Анна.

Обръщайки се към лекарите, митрополит Йоан припомни думите на премъдрия Иисус, син Сирахов, който казва: „Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния“ (Сир. 38:1-2). Архиереят допълни: „Следователно, ако този човек праведен можеше това да го каже 800 години преди идването на Христос, колко повече в новозаветно време важат тези думи с пълна сила. Следователно лекарят трябва да бъде и пример не само на добър професионализъм, но и на вяра. Защото болният човек очаква помощ, но в своята вяра той очаква и съдействие. Очаква жив пример, а живият пример, разбира се, ние го виждаме в светата Църква, чрез Неговите светии“. Варненският и Великопреславски митрополит насочи вниманието и към родителите на Пресвета Богородица, към светите и праведни богоотци Йоаким и Анна. Той припомни, че в старозаветно време бездетието се е считало за голям грях и че в старозаветното общество светите Йоаким и Анна са презрени хора, много упреквани, много унижавани, но по Божия промисъл те се сдобили с дете в по-напреднала възраст, показвайки ни важността на родителската молитва.

Архиереят изрази своята благодарност към ръководството на болницата и поздрави присъстващите с придобиването на новия молитвен дом. Прозвуча многолетствие за всички.

Новият параклис е част от концепцията на ръководството на МБАЛ „Света Анна-Варна“ за цялостното обновяване на болницата, официално открита на 24 юли 1879, ден преди честването успението на светицата. Параклисът се намира в непосредствена близост до новия вход към лечебното заведение – откъм бул. „Цар Освободител“.

Малко преди началото на чинопоследованието Негово Високопреосвещенство отбеляза, че паметта на света Анна се чества два пъти през годината: 25 юли – нейното успение и 9 декември – когато тя зачева Пресвета Богородица. Архиереят изрази своето мнение, че отбелязването на празника на този параклис е подходящо да бъде на 25 юли, когато е успението на света Анна, нейното прославление, нейното преставяне пред Бога. Митрополитът заяви, че традиционно в светото Православие успението на даден светец, от самата дума успение, което означава блажено заспиване, е най-големият от празниците, въпреки че някои светци имат по няколко празника през годината.

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Вчера министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха гробовете ...