Начало / Новини / Избран бе нов декан на Богословския факултет в София

Избран бе нов декан на Богословския факултет в София

Доц. Ивайло Найденов е новият декан на Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, това се случи след провели се избори във висшето богословско школо днес. 

На първи тур бяха издигнати кандидатурите на доц. Екатерина Дамянова, доц. Андриан Александров, доц. Павел Павлов и доц. Ивайло Найденов. Тъй като никой от кандидатите не събра необходимия брой точки бе проведено второ гласуване, в което остана двойката – доц. Ивайло Найденов и доц. Андриан Алекснадров.  Така със 17 гласа бе избран новият декан на Богословският факултет. 

Припомняме, че на всеки четири години се провежда гласуване за нов декан на Богословския факултет. Досегашните осем години декан бе проф. Александър Омарчевски, а преди него бе проф. Емил Трайчев. 

Доц. д-р Ивайло Найденов е преподавател по Старозаветна библеистика и Библейски еврейски език в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Член е на Съюза на учените в България, на Обединението на библеистите „Библейски колегиум”, на Комисията за най-новия превод на Библията на български език и на Института „Библия – култура – диалог”. Автор е на монографиите „Библейският Йона” и „Лозата и виното в Стария Завет (културно-историческо и екзегетическо изследване)”, както и на множество публикации. Съставител е на сборниците „Библията и морето” и „Из историята на старозаветния библейски канон”.

Екипът на „Добротолюбие“ пожелава на доц. Ивайло Найденов успешна работа и много дръзновение. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Църквата „Св. Михаил“ в Трапезунд бе възстановена

Една от емблемите на православните културни и исторически паметници в Турция бе възстановена.  Ремонтът на ...