Начало / Новини / За първи път у нас – квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод

За първи път у нас – квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод

За първи път у нас, между 7-9 юни, се състоя квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод. Семинарът се състоя по инициатива на Културно-просветния отдел при Св. Синод и събра над тридесет журналисти от големите национални медии – БНТ, БНР, Бтв, Bulgaria On air, Европа, News.bg, Добротолюбие, Православие БГ, Труд, 24 часа и др. 

Може би за първи път медии и църква седнаха едни пред други и откровено, но искрено споделиха за страховете, грешките и предрасъдъците, които имат едни към други. Журналистите споделиха от опит как по-лесно да се случи работата им в отразяването на църковните събития, а пък духовниците (сред които двама митрополити) споделиха своите идеи относно бъдещото общо сътрудничество. Общата идея на целия форум бе, че Църквата не е затворена за медиите и че журналистите не са врагове, а приятели и съработници. 

Всички се обединиха около това, че отстояването на Истината е нещото, което свързва по общо път, както духовенството, така и работещите на попрището на журналистическата професия. Домакин на мероприятието бе Троянския манастир. Игуменът епископ Сионий оказа топло гостоприемство и сподели, че всички участващи са винаги добре дошли на поклонение в св. обител. 

По време на форума журналистите предложиха на архиереите д изготвят предложения относно по-добрата работа на официалните църковни медии, както и стиковането на църковните мероприятия и тяхното отразяване от масмедиите. Надеждите им са в бъдещите летни заседания на Св. Синод предложенията им да бъдат разгледани. Една добра идея бе и създаването на награден фонт, в който всяка година журналисти да бъдат награждавани за добро отразяване на Църквата. 

Форумът приклъчи с надежда да продължи и идната година и да се превърне в традиционен, за да може и Църква и медии честно и токровено да застават един пред друг, да споделят и да говорят повече един с друг, защото лъжата е общия враг на всички ни. Подобни инициативи трябва да бъдат насърчавани. 

Снимки: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Книгата „Св. Лука Доктора“ в борбата с противообществените прояви в Копривщица

По случай Деня на християнското семейство, Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни ...