Начало / Новини / За първи път у нас – квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод

За първи път у нас – квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод

За първи път у нас, между 7-9 юни, се състоя квалификационен семинар за журналисти организиран от Св. Синод. Семинарът се състоя по инициатива на Културно-просветния отдел при Св. Синод и събра над тридесет журналисти от големите национални медии – БНТ, БНР, Бтв, Bulgaria On air, Европа, News.bg, Добротолюбие, Православие БГ, Труд, 24 часа и др. 

Може би за първи път медии и църква седнаха едни пред други и откровено, но искрено споделиха за страховете, грешките и предрасъдъците, които имат едни към други. Журналистите споделиха от опит как по-лесно да се случи работата им в отразяването на църковните събития, а пък духовниците (сред които двама митрополити) споделиха своите идеи относно бъдещото общо сътрудничество. Общата идея на целия форум бе, че Църквата не е затворена за медиите и че журналистите не са врагове, а приятели и съработници. 

Всички се обединиха около това, че отстояването на Истината е нещото, което свързва по общо път, както духовенството, така и работещите на попрището на журналистическата професия. Домакин на мероприятието бе Троянския манастир. Игуменът епископ Сионий оказа топло гостоприемство и сподели, че всички участващи са винаги добре дошли на поклонение в св. обител. 

По време на форума журналистите предложиха на архиереите д изготвят предложения относно по-добрата работа на официалните църковни медии, както и стиковането на църковните мероприятия и тяхното отразяване от масмедиите. Надеждите им са в бъдещите летни заседания на Св. Синод предложенията им да бъдат разгледани. Една добра идея бе и създаването на награден фонт, в който всяка година журналисти да бъдат награждавани за добро отразяване на Църквата. 

Форумът приклъчи с надежда да продължи и идната година и да се превърне в традиционен, за да може и Църква и медии честно и токровено да застават един пред друг, да споделят и да говорят повече един с друг, защото лъжата е общия враг на всички ни. Подобни инициативи трябва да бъдат насърчавани. 

Снимки: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският президент Александър Вучич се поклони на гроба на св. Сава във Велико Търново

Вчера министър председателят на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич посетиха гробовете ...