Начало / Uncategorized / Mитрополит Григорий отслужи св. литургия в манастира Райхенау

Mитрополит Григорий отслужи св. литургия в манастира Райхенау

Врачанският митрополит Григорий отслужи златоустова св. литургия в манастира Райхенау на Боденското езеро.

Според исторически сведения в манастира е пребивавал св. Методий Славянобългарски, поради което и българите в Германия за четвърта поредна година организират поклонническо пътуване до манастира, което пък завършва със св. литургия. Заедно с митрополит Григорий съслужиха архим. Атанасий, протосингел на митрополията в Западна и Средна Европа, свещ. Сергий Ненов, енорийски свещеник на българите Щутгарт, Констанц и Фрайбург, свещ. Кръстин Апостолов, енорийски свещеник на сънародниците ни в Хамбург и др.

„С благодарение отправено към Всеподателя Бога за това, че съм днес тук, на това място и с признателност към Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за неговото братска покана и благословение да бъда тук, както и с благодарност към отец-предстоятеля на храма и тук и в Щутгарт отец Сергий“, каза в словото си митрополит Григорий. Той припомни и това, че по-рано е отбелязана и паметта на св. ап. Вартоломей, чийто св. мощи са в храма в Райхенау.

Със слово се обърна и протосингелът на епархията архим. Атанасий, който благодари на митрополит Григорий, че е приел поканата на БПЦО в Щутгарт и е отслужил св. Божествена литургия. „Православието е онова, което ни обединява и ни съпровожда по пътя към вечността“, каза архим. Атанасий. Той пожела на Врачанския митрополит дългоденствие и многолетие, както и достойно да води паството си във Врачанска епархия.

Митрополит Григорий е по покана на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Източник: bg-patriarshia.bg

Снимки: Нели Иванова

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...