Начало / Uncategorized / Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия

Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия

С благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит бе организиран за втора година Събор на четците, певците и свещоносците на Софийска епархия.

Той започна със св. Литургия, в нея съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на митрополитския храм, иконом Николай Цурев, протойерей Сава Кокудев, йеродякон Вартоломей и дяконите Антоний, Борислав, Димитър, Лука, Георги,  Георги, както и десетки малки „иподякони“.

По време на светата Литургия проповед за неделята на светите Отци от Първия вселенски събор произнесе иконом Николай Цурев, който запозна многобройното множество православни християни с историята и смисъла на празника, както и с достойния живот, проповед и учение на светите Отци.

След светата Литургия Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп поздрави вярващите и малките „иподякони“ от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да пазят вярата, да съхраняват Христовото учение и благовестие по примера на светите Отци от Първия вселенски събор и чрез своя личен пример да привличат все повече и повече последователи и приятели на Христа Бога. Той призова вярващите да бъдат единни и единомислени, за да преуспява Христовата Църква и бъде приводителка към живот вечен.

Той се обърна и към най-малките, към служещите в светия олтар, като припомняйки им това, че трябва да бъдат усърдни, примерни и смирени в своето служение, им отправи духовен призив, да бъдат всеотдадени на Бога и Неговата Църква, защото те са бъдещето и на тях се възлагат големи надежди за издигането и утвърждаването на духовния, богослужебния, църковния и социалния живот на Църквата Христова.

На всички четци, певци и свещоносци и на всички деца в храма епископ Поликарп раздаде по един подарък за здраве и благословение от „иподяконското“ събитие. Подаръците за децата са предоставени от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини „АВАНТИ“, на която Софийска света митрополия изказва благодарност за всегдашната подкрепа и съдействие във всяко добро, полезно и достойно дело.

Източник: mitropolia-sofia.org

За Николина Александрова

Виж още

Св. Порфирий Кавсокаливит: Далеч от Христос има скръб (ВИДЕО)

Запис със словата на един от най-големите светии на XX век – св. Порфирий Кавсокаливит, ...