Начало / Uncategorized / Освещаване на нов храм „Света Богородица – Достойно есть“ в село Кранево

Освещаване на нов храм „Света Богородица – Достойно есть“ в село Кранево

На 8 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи пълния чин за освещаване на храм в новопостроения храм, посветен на чудотворната икона на Божията Майка – „Достойно есть“. Архиереят вгради в светия престол частица от мощите на свети мъченик Трифон.

От ранна утрин атмосферата в село Кранево бе приповдигната от радост и въодушевление. В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, йеромонах Филип – председател на храма, посветен на чудотворната икона на Божията Майка, свещениците Стефан Николов, Тодор Тодоров, Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно чинопоследованието и светата Литургия.

Сред множеството жители и гости на село Кранево бяха г-н Николай Ангелов, кмет на Община Балчик и г-н Румен Николов, кмет на село Кранево.

Митрополит Йоан отбеляза в своята проповед, че се намираме в особен период, след като четиридесет дни прославяхме Възкресението Христово. „В четвъртъка на тази седмица, или четиридесетия ден след Възкресението, усетихме и почувствахме благодатта на Възнесението Господне. Един изключителен празник, който свидетелства за божественото достойнство на Богочовека Христос. Защото, във времето на Своята земна проповед, Той – Богочовекът, много пъти говореше на Своите ученици и апостоли и им изясняваше словото и свидетелстваше за Себе Си, че Той е Синът Божий. Свети апостол Петър, разбира се, изповяда това гласно, което пък прозвуча в днешните молитви, а същевременно и онова, което толкова много се надяваха учениците – че действително като възкръсне Христос отново ще дойде в слава и ще бъде сред тях, което и беше. Но Христос се възнесе на небето и свети Йоан Богослов ни каза едни прекрасни думи: „Отивам да ви приготвя място“ (Ин 14:2), което означава, че заставайки отдясно на Бог Отец, Той дава възможност на цялата човешка природа, на целия човек да се възнесе в слава там, където е мястото на човека – не за земята, а за небето, защото човекът е богообразно същество“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит.

Негово Високопреосвещенство допълни още, че ние имаме и друга голяма радост – освещаването на този храм, посветен на Майката Божия или на онзи чудотворен образ, почиващ в Карея, Света Гора – Атон. Той разказа историята на иконата[1]. Образът на Божията Майка „Достойно есть“ е изписан на царския ред на иконостаса в новопостроения храм. Митрополит Йоан отбеляза, че Варненска и Великопреславска епархия се сдоби с първия храм, посветен на този чудотворен образ.

Митрополит Йоан направи сравнение между освещаването на храма и тайнствата Кръщение и Миропомазание. Както при Кръщението има трикратно потапяне, така и има трикратно обикаляне и поръсване на храма със светена вода. Както веднага след Кръщението се извършва тайнството Миропомазание, така и четирите стени на храма бяха помазани със свето миро. Архиереят изрази своята благодарност към всички допринесли за настъпилия ден, в който жителите на село Кранево се сдобиха с дом Божий.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org

За Николина Александрова

Виж още

Изпълват се 145 г. от кончината на Ловчанския митрополит Дионисий

На 29 май се изпълват 145 г. от кончината на Ловчанския митрополит Дионисий, съобщи официалният ...