Начало / Uncategorized / Освещаване на нов храм „Света Богородица – Достойно есть“ в село Кранево

Освещаване на нов храм „Света Богородица – Достойно есть“ в село Кранево

На 8 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи пълния чин за освещаване на храм в новопостроения храм, посветен на чудотворната икона на Божията Майка – „Достойно есть“. Архиереят вгради в светия престол частица от мощите на свети мъченик Трифон.

От ранна утрин атмосферата в село Кранево бе приповдигната от радост и въодушевление. В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, йеромонах Филип – председател на храма, посветен на чудотворната икона на Божията Майка, свещениците Стефан Николов, Тодор Тодоров, Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев. Клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров украсиха песенно чинопоследованието и светата Литургия.

Сред множеството жители и гости на село Кранево бяха г-н Николай Ангелов, кмет на Община Балчик и г-н Румен Николов, кмет на село Кранево.

Митрополит Йоан отбеляза в своята проповед, че се намираме в особен период, след като четиридесет дни прославяхме Възкресението Христово. „В четвъртъка на тази седмица, или четиридесетия ден след Възкресението, усетихме и почувствахме благодатта на Възнесението Господне. Един изключителен празник, който свидетелства за божественото достойнство на Богочовека Христос. Защото, във времето на Своята земна проповед, Той – Богочовекът, много пъти говореше на Своите ученици и апостоли и им изясняваше словото и свидетелстваше за Себе Си, че Той е Синът Божий. Свети апостол Петър, разбира се, изповяда това гласно, което пък прозвуча в днешните молитви, а същевременно и онова, което толкова много се надяваха учениците – че действително като възкръсне Христос отново ще дойде в слава и ще бъде сред тях, което и беше. Но Христос се възнесе на небето и свети Йоан Богослов ни каза едни прекрасни думи: „Отивам да ви приготвя място“ (Ин 14:2), което означава, че заставайки отдясно на Бог Отец, Той дава възможност на цялата човешка природа, на целия човек да се възнесе в слава там, където е мястото на човека – не за земята, а за небето, защото човекът е богообразно същество“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит.

Негово Високопреосвещенство допълни още, че ние имаме и друга голяма радост – освещаването на този храм, посветен на Майката Божия или на онзи чудотворен образ, почиващ в Карея, Света Гора – Атон. Той разказа историята на иконата[1]. Образът на Божията Майка „Достойно есть“ е изписан на царския ред на иконостаса в новопостроения храм. Митрополит Йоан отбеляза, че Варненска и Великопреславска епархия се сдоби с първия храм, посветен на този чудотворен образ.

Митрополит Йоан направи сравнение между освещаването на храма и тайнствата Кръщение и Миропомазание. Както при Кръщението има трикратно потапяне, така и има трикратно обикаляне и поръсване на храма със светена вода. Както веднага след Кръщението се извършва тайнството Миропомазание, така и четирите стени на храма бяха помазани със свето миро. Архиереят изрази своята благодарност към всички допринесли за настъпилия ден, в който жителите на село Кранево се сдобиха с дом Божий.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...