Начало / Uncategorized /  Храмът „Свети Николай“ в село Върбяне беше обновен

 Храмът „Свети Николай“ в село Върбяне беше обновен

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи първата света Литургия в обновения храм, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец в село Върбяне, община Каспичан, на 6. юни.

С него съслужиха председателят на храма иконом Андрей Стефанов и митрополитският дякон Любомир Георгиев. На светия престол бе поставен свети антиминс с вградена частица от мощите на свети мъченик Трифон.

Митрополит Йоан бе посрещнат от иконом Андрей и множество жители на селото. Богослужбата бе песенно украсена от клиросните певци Тотор Тодоров и Александър Александров, както и от свещеник Неделчо Савов. Сред присъстващите бяха кметът на Община Каспичан г-жа Милена Недева, кметът на село Върбяне г-н Николай Найденов и г-жа Ралица Тодорова.

По време на светата Литургия прозвучаха празничните апостолско (Деян. 1:1-12) и евангелско (Лк 24:36-53) четиво, както и посветените на обновлението на храма – апостолското четиво от посланието на свети апостол Павел до Евреите (3:1-4) и евангелското четиво – според свети евангелист Матей (16:13-18).

В своята проповед митрополит Йоан каза: „Днес е Възнесение Господне и този празник е празник както на нашата вяра, така и на нашите упование и надежда, така и на нашата любов. Христос възкръсна от мъртвите и преди четиридесет дни ние чествахме Неговото Възкресение. Това е едно от най-славните събития, най-великото събитие, което преобърна историята на целия свят. И Христос много пъти в Своя земен живот говореше на Своите ученици, че ще възкръсне“.

Архиереят отбеляза, че Възнесение Господне се случи на Елеонската планина пред неговите свети апостоли и ученици. Негово Високопреосвещенство обърна внимание на посветено на празника евангелското четиво според свети апостол и евангелист Лука и по-точно на 49 стих, където прозвучаха думите: „и Аз ще изпратя обещанието на Отца Ми върху вас“. Митрополит Йоан отбеляза, че Светият Дух е обещаният Утешител (виж Ин 14:16-17, 26; 15:26; 16:7).

Варненският и Великопреславски митрополит поздрави присъстващите със светлия празник и изрази своята благодарност към всички, които са спомогнали, всеки с каквото е могъл, за въздигането на благолепния храм. Митрополит Йоан връчи благодарствени грамоти на г-н Найденов, г-жа Недева и г-жа Тодорова.

Източник: http://www.mitropolia-varna.org

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...