Начало / Новини / Атинският архиепископ Йероним се срещна с новия архиепископ на Австралия

Атинският архиепископ Йероним се срещна с новия архиепископ на Австралия

Предстоятелят на Атинската архиепископия Йероним се срещна днес с новия архиепископ на Австралия от Вселенска патриаршия, съобщава Ромфеа.

Архиепископ Макарий бе горещо посрещнат в Атинската архиепископия, като получи братски поздрав от архиепископ Йероним. „Благодаря ви, Ваше Блаженство, че въпреки натоварената си програма, имахме възможност за среща. За мен е голяма чест и благословение да говоря с вас“, каза архиепископ Макарий. 

Припомняме, че на 9 май бе избран нов архиепископ на Австралия от Светия Синод на Вселенската патриаршия.

Макарий е роден в Ираклион, Крит, през 1973 г. Учи в Висшето църковно училище в Атина и в Богословското училище на Националния и Каподистрийския университет в Атина. Има магистър по богословие в университета в Бостън, магистър по история  в Харвард и магистър по биоетика в университета „Монаш“.

Неговата докторска дисертация е получена и приета с оценка „Отлично” от Медицинското училище на Университета в Крит. Работата е публикувана под заглавието: Клониране: Социални, етични и богословски компоненти.

От 2003 г. преподава във Висшата църковна академия в Ираклион. Често  препода курсове в различни университети, включително Гръцкия колеж, Медицинските училища на университетите в Крит, Тесалия и Атина. През май 2015 г. е избран за първи декан на Богословския факултет на православната църква в Естония. На 27 април 2015 г. единодушно е избран за епископ на Кристопулис от Светия Синод на Вселенската патриаршия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...