Начало / Новини / Атинският архиепископ Йероним се срещна с новия архиепископ на Австралия

Атинският архиепископ Йероним се срещна с новия архиепископ на Австралия

Предстоятелят на Атинската архиепископия Йероним се срещна днес с новия архиепископ на Австралия от Вселенска патриаршия, съобщава Ромфеа.

Архиепископ Макарий бе горещо посрещнат в Атинската архиепископия, като получи братски поздрав от архиепископ Йероним. „Благодаря ви, Ваше Блаженство, че въпреки натоварената си програма, имахме възможност за среща. За мен е голяма чест и благословение да говоря с вас“, каза архиепископ Макарий. 

Припомняме, че на 9 май бе избран нов архиепископ на Австралия от Светия Синод на Вселенската патриаршия.

Макарий е роден в Ираклион, Крит, през 1973 г. Учи в Висшето църковно училище в Атина и в Богословското училище на Националния и Каподистрийския университет в Атина. Има магистър по богословие в университета в Бостън, магистър по история  в Харвард и магистър по биоетика в университета „Монаш“.

Неговата докторска дисертация е получена и приета с оценка „Отлично” от Медицинското училище на Университета в Крит. Работата е публикувана под заглавието: Клониране: Социални, етични и богословски компоненти.

От 2003 г. преподава във Висшата църковна академия в Ираклион. Често  препода курсове в различни университети, включително Гръцкия колеж, Медицинските училища на университетите в Крит, Тесалия и Атина. През май 2015 г. е избран за първи декан на Богословския факултет на православната църква в Естония. На 27 април 2015 г. единодушно е избран за епископ на Кристопулис от Светия Синод на Вселенската патриаршия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...