Начало / Uncategorized / Сръбският патриарх Ириней на посещение в Антиохийска патриаршия

Сръбският патриарх Ириней на посещение в Антиохийска патриаршия

На 1 юни се състоя историческа среща между патриарсите на СПЦ и Антиохийска патриаршия.

Патриарх Ириней и Йоан X се срещнаха днес в Дамаск за обща Св. Литургия. В своето обрущение към Александрийският патриарх Йоан X, Негово светейшество патриарх Ириней казва: „Антиохийската църква е църква на много светци и на светите места“.

От своя страна Негово Светейшество патриарх Йоан потвърди, че „това, което обединява двете църкви, е съраняването на вярата.“ На срещата присъстваха множество духовници от Антиохийска патриаршия, политици, както и временно управляващ посолството на Р. Сърбия в Сирия г-н Милан Виатович, бивши министри и заместници, директори на държавни и църковни институции.

Патриарх Йоан приветства Негово Светейшество като „скъп“ брат на Христос в сърцето на Антиохийската църква. „Приветстваме ви днес и отваряме вратите на нашите църкви и сърцата ни. „Преди 2000 години поставихме нашите камбани и ще ги накараме да станат свидетели на любовта на Господа, ние сме тук в християнска традиция от зората на Възкресението. Църквата в Сирия е църква на мъченици, светии, апостоли, които са засияли в името на Господ Иисус. Това е, което ще видите при посещението си в тези земи и това, което трябва да знаете, е че църквата в Антиохия е дала на света християнската титла.“ Земята на Сирия с всичките си синове, както и отвлечените, включително нашите братя, от Алеп,епископ Йоан Ибрахим и Павел Язи,които са в средата на безразличието на света към тяхната кауза. Моля се за сирийския мир, за стабилността на Ливан, за най-доброто за Сърбия и за Вашата свята Църква и предайте на нас, свети отеце, този истински образ, който виждате.”

В отговор патриарх Ириней каза:„ Много сме благодарни за това благословено посещение. Благодарим на Бога за това, че ви срещаме днес и за близостта на църквата в Антиохия, вкоренена в историята. Тази църква, въпреки своето историческо страдание, остава нова и обновена в благодатта и Св. Дух. Църквата в Антиохия е църквата на светиите и светите места, съжаляваме, не че тези места, които са били унищожени през цялата история, са били предадени, а за страданието и затова че  човешкото достойнство се унищожава.“ Негово светейшество добави: „Вие много добре знаете, че войната, която преживявате тук, е била преживяна и от нашата страна, и от нашата църква, и от нашите хора, и сме претърпели подобни скърби в края на 20 век и все още страдаме и днес.“ Негово светейшество добави: „Благодарим на Господа, който ни даде този кръст, но ние също се молим да ни даде духовна сила, която да носим и разпространяваме.“

Източник: фейсбук страницата на Антиохийска патриаршия

За Николина Александрова

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...