Начало / Новини / Пристигна Поясът на Св. Богородица в Румъния

Пристигна Поясът на Св. Богородица в Румъния

Тържествено вчера бе посрещнат Поясът на Майката Божия в Румъния. Скъпата реликва се пази в атонския манастир Ватопед и рядко излиза от монашеската република.

Поясът ще остане до неделя в румънската столица, а вчерашното богослужение бе водено в храм „Св. Параскева“ в столицата.

Според църковното предание, след Успението на Пресвета Богородица била запазена освен дрехата й, но също така и нейният пояс, изплетен собственоръчно от нея от камилска вълна. По нейна поръка поясът й бил поверен на св. апостол Тома, а после бил предаван по наследство между благочестиви християни, живеещи в Йерусалим. Тази реликва е особенно ценна не само поради това, че с нея се е опасвала Царицата небесна до края на земния си път, но и защото до нея се е докосвал Сам Господ Иисус Христос, когато се намирал в прегръдките на пречистата си майка.

През 1990 г. братството на стареца Йосиф Ватопедски (†2008) възобнови монашески живот във „Ватопед“ и заедно с игумена Ефрем, който пое управлението на светата обител, преобразува манастира в общежитиен. В манастира има общо три ковчежета с части от пояса на Пресвета Богородица. Първоначално те били две, но когато в XX в. едното от тях било изнесено за поклонение, някой тайно отрязал малка частица от пояса на Богородица. Като забелязали това, отците започнали да се безпокоят, а частицата била скрита в нивата. В края на 2011 г. група монаси от Атон пренесоха Пояса на Пресвета Богородица за поклонение в Русия, по покана на Руския патриарх Кирил. Групата бе предвождана от игумена на Ватопедския манастир Ефрем и посети 14 града (между които Санкт Петербург, Екатеринбург, Владивосток, Красноярск, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Москва и др.), както и Серафимо-Дивеевския манастир. Маршрутът на пътуването бе специално определен във вид на кръст, с решение на патриарх Кирил. По приблизителна оценка повече от 3,5 милиона вярващи са се поклонили на Пояса на Божията майка и са минали под него (защото в един момент е станало невъзможно придвижването на хората). 

Източник: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...