Начало / Новини / Три православни столични храма ще бъдат ремонтирани с малко над 200 000 лева

Три православни столични храма ще бъдат ремонтирани с малко над 200 000 лева

Три от православните храмове в столицата ни ще бъдат ремонтирани и освежени с малко над 200 000 лв. Бюджетът за ремонтните дейности е осъществен от Столична община. 

Парите ще бъдат преразпределени, това стана ясно по време на заседание на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет вчера. Най-много пари ще бъдат дадедин на ротондата „Св. Георги“, която ще бъде обновена с 78 000 лв. Голямата субсидия се дава на храма, тъй като е най-старият паметник на културата в София, датиращ началото си от IV в. сл. Хр. Към днешна дата храмът се нуждае от реставрационни дейности и консервиране. 

50 000 лева са предвидени за храм „Св. Благовещение“ в квартал „Дружба“, който още е в груб стореж. Първата му копка беше направена още през 2012-та година, но още не е завършен. Новата църква се появява, тъй като съседната „Св. Пророк Илия“ се оказва твърде тясна за миряните в празничните дни. 

Малко под 40 000 лева пък ще бъдат отпуснати за храм „Успение Богородично“ в Нови Искър. Малката църква има нужда от ремонт на стени и тавани, нова дограма и ел. инсталация, както и изработване на иконостас. 

За довършване на единствения в София арменски храм „Света Богородица“ е предвидена сумата от 40 000 лева. Строежът на църквата започва през 2006-та година и сега остават довършителни работи. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужен бе маслосвет за Българския патриарх Неофит

На 1 декември в Софийска света митрополия бяха отслужени архиерейска света Литургия и маслосвет за ...