Начало / Новини / Три православни столични храма ще бъдат ремонтирани с малко над 200 000 лева

Три православни столични храма ще бъдат ремонтирани с малко над 200 000 лева

Три от православните храмове в столицата ни ще бъдат ремонтирани и освежени с малко над 200 000 лв. Бюджетът за ремонтните дейности е осъществен от Столична община. 

Парите ще бъдат преразпределени, това стана ясно по време на заседание на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет вчера. Най-много пари ще бъдат дадедин на ротондата „Св. Георги“, която ще бъде обновена с 78 000 лв. Голямата субсидия се дава на храма, тъй като е най-старият паметник на културата в София, датиращ началото си от IV в. сл. Хр. Към днешна дата храмът се нуждае от реставрационни дейности и консервиране. 

50 000 лева са предвидени за храм „Св. Благовещение“ в квартал „Дружба“, който още е в груб стореж. Първата му копка беше направена още през 2012-та година, но още не е завършен. Новата църква се появява, тъй като съседната „Св. Пророк Илия“ се оказва твърде тясна за миряните в празничните дни. 

Малко под 40 000 лева пък ще бъдат отпуснати за храм „Успение Богородично“ в Нови Искър. Малката църква има нужда от ремонт на стени и тавани, нова дограма и ел. инсталация, както и изработване на иконостас. 

За довършване на единствения в София арменски храм „Света Богородица“ е предвидена сумата от 40 000 лева. Строежът на църквата започва през 2006-та година и сега остават довършителни работи. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Утре се изпълват 40 дни от кончината на Доростолския митрополит Амвросий

Доростолският епархийски съвет известява епархиотите на Доростолска епархия, че на 26-ти септември се навършват 40 ...