Начало / Новини / Открит бе социален център към Атинската архиепископия в Гърция

Открит бе социален център към Атинската архиепископия в Гърция

Вселенският патриарх Вартоломей и Атинският архиепископ Йероним откриха в четвъртък Центъра за социално подпомагане на възрастни хора – „Свети Порфирий“ в гръцкия град Дилеси, съобщи Ромфеа.

Събитието се състоя по време на официалното посещение на Вселенския патриарх в Гърция от 22 до 24 май 2019 г., на откриването на Центъра присъства и президента на Гърция Прокопис Павлопулос.

Изграденият център има модерни съоръжения като зони за отдих, театър на открито и църква, където пациентите да имат възможност да се молят и участват в православните богослужения.

Архиепископ Йероним подчерта в словото си, че издигането на социалния център е възможно благодарение на сътрудничеството между Атинската архиепископия и други институции на гръцката държава.

На свой ред, Вселенският патриарх Вартоломей обясни, че този център продължава „църковната традиция на филантропичното служение на народите“ и по този начин признава, че „филантропията принадлежи към ядрото на православния морал“.

Той също така допълни, че новият социален комплекс синтезира „уважение към човека, но също така и доверието в силата на науката и напредъка на медицината“.

Строителството на социалния център започна през април 2013 г.

За Ангел Карадаков

Виж още

Организира се международна онлайн конференция на тема – „Църква, идеология и трансхуманизъм“

Чувствителните теми и проблемите, свързани със съвременните идеологии и трансхуманистичното движение, ще бъдат разгледани в ...