Начало / Новини / Манастирът Сумела отвори врати отново на 25 май

Манастирът Сумела отвори врати отново на 25 май

Част от манастира Сумела е отново отворен за посетители. Това се случи 25 май след четиригодишна реставрация и ремотни работи, съобщи Ромфеа.

Манастирът Сумела, който е включен в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО е едно от водещите туристически места в източната част на Турция. 

През юни 2010 година, след 88 годишно прекъсване, в манастира отново бе отслужена Св. Литургия. Турското правителство дава разрешение на Вселенската патриаршия да отбележи с богослужба Успение Богородично, като по този начин турските власти искат да демонстрират уважение към религиозната свобода и да привлекат туристи в региона, което би донесло икономически ползи за страната. Разрешението манастирът да отваря врати за един ден било постоянно.

В края на май 2016 г., турските власти предупреждават Вселенския патриарх, че разрешението се отменя, без да се уточнява дали отмяната важи само за тази година. Съобщението предизвика огромно разочарование у хиляди понтийци по целия свят и най-вече гърци, които са се подготвили да посетят Трабзон. Същата година започна и реставрация.

За Ангел Карадаков

Виж още

Православни медии се включиха в журналистическа стачка в Гърция

24-часов протест започнаха журналистите в Гърция. Медиите не излъчват новини, а единствено филми и музикални ...