Начало / Новини / Какво прави празника пълен?

Какво прави празника пълен?

Да бъдем заедно в Господа!

На 26 май, Светата Православна Църква почита паметта на св. мчк. Георги Софийски Най-нови.

Параклисът в двора на Александровска болница е единственият храм в Столицата, посветен на паметта на Светеца. Построен е на мястото където според преданието се счита, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови в началото на 16 век.

Честванията в Параклиса ще включат тържествено богослужение, на 26 май от 09.30 ч., ръководено от епископ Тихон, Патриаршески Викарий на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Българск и архимандрит Василий, Протосингел на Софийска Света Митрополия.

В навечерието на празника, на 25 май в Параклиса, след тържествен водосвет от 17.00 ч., ще бъде отслужена празнична вечерня от 18.00 ч., а след нея ще се проведе литийно шествие в памет на св. мъченик от Александровска болница през бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, достигайки до ротондата „Св. Георги“.

Там ще има тържествена богослужба, воглаве с предстоятеля ик. Йоан Куков и столични свещенослужители.

Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е също свързана с този празник, тъй като в северната част до храма е място за поклонение пред паметта на св. Георги Софийски Най-нови.

На 26 май в Ротондата също ще бъде отслужена празнична Света Литургия. Покана за празника може да видите ТУК

За Ангел Карадаков

Виж още

Кипърският архиепископ стана почетен доктор на Сръбската кралска академия на науките и изкуствата

На 16 август, петък, в Кипърската архиепископия президентът на Сръбската кралска академия на науките и ...