Начало / Новини / Какво прави празника пълен?

Какво прави празника пълен?

Да бъдем заедно в Господа!

На 26 май, Светата Православна Църква почита паметта на св. мчк. Георги Софийски Най-нови.

Параклисът в двора на Александровска болница е единственият храм в Столицата, посветен на паметта на Светеца. Построен е на мястото където според преданието се счита, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови в началото на 16 век.

Честванията в Параклиса ще включат тържествено богослужение, на 26 май от 09.30 ч., ръководено от епископ Тихон, Патриаршески Викарий на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Българск и архимандрит Василий, Протосингел на Софийска Света Митрополия.

В навечерието на празника, на 25 май в Параклиса, след тържествен водосвет от 17.00 ч., ще бъде отслужена празнична вечерня от 18.00 ч., а след нея ще се проведе литийно шествие в памет на св. мъченик от Александровска болница през бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, достигайки до ротондата „Св. Георги“.

Там ще има тържествена богослужба, воглаве с предстоятеля ик. Йоан Куков и столични свещенослужители.

Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е също свързана с този празник, тъй като в северната част до храма е място за поклонение пред паметта на св. Георги Софийски Най-нови.

На 26 май в Ротондата също ще бъде отслужена празнична Света Литургия. Покана за празника може да видите ТУК

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...