Начало / Uncategorized / Архиепископ Хризостом се срещна с Атинския архиепископ Йероним

Архиепископ Хризостом се срещна с Атинския архиепископ Йероним

Кипърският архиепископ Хризостом се срещна с Атинския архиепископ Йероним, съобщава Ромфеа. 

Предстоятеля на Атинската архиепископия приветства Негово Блаженство Хризостом  и пожела пътуването му да бъде добро, творческо и ползотворно. Архиепископ Хризостом информира архиепископ Йероним за срещата си със Сръбския патриарх Ириней и Българския патриарх Неофит, като добави, че са обсъждали и църковния въпрос в Украйна.

„Всички ние ще дадем най-доброто от нашите усилия за напредък, който ще е от полза за всички, но най-вече за църквата. Надявам се, че ще служим на Църквата с цялата си сила, за да предотвратим разкол“, каза архиепископ Хризостом.

Той също така подчерта, че Църквата трябва да се изправи пред много проблеми и че  трябва да се справим с тях със смелост, вяра и оптимизъм. „При тези обстоятелства започнах тази работа. Не е лесно, но когато човек има силна вяра, приеме кръста си и поиска Божията благодат, той трябва да върши работата си, защото основателят на Църквата, Христос се грижи повече за всеки“.

Архиепископът на Атина отговори, че притесненията на архиепископ Хризостом са релевантни и че „от всички нас, от нашата позиция, зависи да погледнем въпроса с отговорност, а не да се борим за лични интереси, а за общия интерес на Църквата и особено нейното единство“.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...