Начало / Uncategorized / Християнският дом

Християнският дом


Докато енорийските свещеници, религиозните учители и работниците с младежите споделят отговорността да приближат нашите деца до Христос и Църквата, основната отговорност стои в „домашната църква“. Безбройните изследвания разкриват, че най-важният фактор в религиозното развитие на детето е примерът, даден от родителите. Внимателността, която родителите редовно осигуряват на децата си да се развиват в учението, спорта и изкуствата – изграждането на домашна среда, в която Иисус Христос е основният фокус, изисква още по-голямо усърдие. Семействата трябва да култивират основните учения и практики на православната християнска вяра помежду си; това означава, че духовното предразположение към  Божествена литургия трябва да бъде подсилено в многото часове, прекарани в дома. Това е основният контекст за нашето спасение като съпрузи, съпруги, синове, дъщери, братя и сестри е в рамките на нашите семейства.

„Любовта на съпруга и съпругата е силата, която заварява обществото заедно… Когато хармонията преобладава, децата се отглеждат добре, домакинството се държи в ред и съседите, приятелите и роднините похваляват делата ни. Така се създават големите ползи, както за семействата, така и за държавите. Иначе обаче всичко ще се обърне с главата надолу“.  Свети Йоан Златоуст

Православният дом е предназначен да насърчава пророческо свидетелство за Божието царство. От дома се призовават хората да растат в мисловната рамка на вярата. Центърът за грижа на семейството създава ресурси за укрепване на браковете и семействата, както като домакинства, така и в енории. Модеранта интернет помощ, като подкасти, уеб семинари, блогове, видео серии и други медии, предоставя конкретни и лесни за употреба материали за растежа на семействата във вярата. Скорошна публикация във Facebook предлагаше обратна връзка: 
„Тези материали ме вдъхновяват отвъд думите! Надявам се, че те ще продължат, защото изглежда, че току-що започнахме да надраскаме повърхността, откривайки причините, поради които нашата система за предаване на вярата не е успешна“.
Семейното служение е нещо, което започваме да виждаме все повече и повече в нашата епархия. Енориашите са домакини на семейни вечери, родителски семинари, семинари за обогатяване на брака, сутрини на майките и различни други дейности, които ще попаднат под този обсег на дейност. Но служението на семействата е много повече от просто хостинг програми и публикации. Крайната цел е да свърже църквата с дома. 
Когато виждаме нашата енория като семейство, ние разширяваме семейното служение отвъд демографските си родители и деца и ангажираме целия жизнен цикъл. Наскоро една енория организира семейна вечер за родители и деца. В деня на събитието жена на 80 години, която няма деца или внуци, попита дали може да присъства. Енорията, разбира се, я посрещна. Вместо да остане в къщи сама тази вечер, тя можеше да гледа децата как играят, да помага, да се присъедини към програмата за възрастни. Нейната нощ завърши с чувство на радост и усещане, че тя наистина принадлежи на семейство. Тя не само се възползва от това, че е била там – децата и родителите се възползвали от взаимодействието с нея. Ето какво прави семейното служение – то събира всичките Божии деца.
Автор: Александър Гусетис
Източник: pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Близо вековен храм в санданското село Лешница днес отбелязва своя храмов празник

В деня за почит към света великомъченица Марина близо вековният храм в санданското село Лешница ...