Начало / Новини / Семинаристи показаха свои творби по иконопис и дърворезба в изложба

Семинаристи показаха свои творби по иконопис и дърворезба в изложба

На 16 май – четвъртък в иконописното ателие на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“  се състоя изложба на произведенията на учениците, завършили курсовете по иконопис и дърворезба.  Показаните творби са плод на едногодишното обучение в курсовете по иконопис, проведени от иконописеца Елеонора Караиванска и дърворезбаря Николай Иванов.

Изложбата бе открита от ректора Архимандрит Пахомий, който каза, че едно от най-хубавите предимства на Семинарията е, че тя дава възможност на учениците да разкрият своите дарби и даде за пример трима абитуриенти, които ще кандидатстват иконопис и стенопис.

В поздравителното си слово към семинаристите, завършващи курсовете по иконопис и дърворезба Архимандрит Пахомий каза, че през настоящата година с Божия помощ се подсигуриха тези два  курса за всичи желаещи ученици. Целта на тези курсове е учениците да се обогатят с познания в областта на християнското изкуство, правилното разбиране на свещените образи в Православието,  а също и да имат възможност за придобиване на практически умения за изработване на традиционната византийска икона и православна дърворезба. Отец Пахомий изрази радостта си от прекрасните творби на семинаристите, а също така и благодарността си към преподавателите г-жа Елеонора Караиванска и г-н Николай Иванов за тяхното търпение и всеотдайност като им пожела да продължат работата си и догодина с талантливите и работливи деца. От своя страна г-жа Елеонора Караиванска благодари на ръководството на Семинарията за предоставената й възможност да води курса по иконопис вече няколко години, а на участниците в курса за постоянството и упоритостта в нелеката работа по изработката на иконите.

Текст: дякон Слави Спасов

Снимки: Емил Добрев

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ПО$БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИЛА: http://sofia-seminaria.org/9438/

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница се нуждае от спешен ремонт

Средства за ремонт на храм „Св. Георги Победоносец” са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване ...