Начало / Новини / Българският патриарх Неофит се среща с посланика на Словения Анжей Франгеш

Българският патриарх Неофит се среща с посланика на Словения Анжей Франгеш

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се срещна днес с Негово Превъзходителство посланика на Р Словения г-н Анжей Франгеш. Приемът се състоя в сградата на Софийска св. Митрополия, а в нея участие взеха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод.

По време на приема Негово Превъзходителство сподели, че е изключително важно за Словения и посолството на страната у нас да има добри отношения с Българската православна църква. „Вие представлявате най-древната култура в Европа и за мен е особено важно това как обществото ви приема и какви са вашите взаимоотношения с останалите християнски изповедания в страната”, каза г-н Франгеш. Той каза още, че за Словения е било изключително важно да открие посолство в България, тъй като българския и словенския народ са братски народи и имат общо минало.

„За мен БПЦ е най-важният пазител на ценностите. Всички славянски нации са се учили и въз основа на вашето знание. Без св. Братя Кирил и Методий ние нямаше да се намираме тук и сега, а и нещата нямаше да са поставени по този начин. Заради това ще сме ви винаги признателни. Имаме голямо желание да си съдействаме, в която да е област. Имаме огромно уважение към това, което прави БПЦ за България. Изразяваме нашата готовност да помогнем на Българската църква в служението й”, каза още Негово Превъзходителство. Посланикът изрази готовността на Словения да помогне във всяка една област от служението на Българската църква, както и нейното желание за подпомагане на българската общност в Словения.

От своя страна патриарх Неофит сподели, че Българската православна църква се старае да поддържа добри контакти с останалите християнски изповедания и Поместните православни църкви.

В срещата бе поставен и въпросът с посещението на папа Франциск у нас. „Смятаме, че тези контакти помагат много да бъдем едно общество, което е изповядвало добрите взаимоотношения с другите. Стараем се този процес да бъде поддържан за обща полза”, каза още той, като добави, че се надява Словения да помогне в това дело – „да поддържаме св. Православие и всички, които желаят да служат на миротворческото служение”.

Срещата завърши с благопожелания за бъдещи инициативи, както и успех в предприетите начинания.

По информация на официалния сайт на Св. Синод. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румънският патриарх Даниил насърчи кръводаряването

По случай Световния ден на кръводаряването, Румънският патриарх Даниил отправи послание на благодарност, насърчаване и ...