Начало / Новини / Руската църква прослави нов светец

Руската църква прослави нов светец

Нов светец на православната църква беше прославен в неделя в Кубанската митрополия на Руската православна църква.

Името на свещеномъченик Григорий Николски е прибавено към календара на новите мъченици и изповедници на Руската църква по решение на Светия Синод на Руската православна църква на нейното заседание от 4 април, а това прославяне е литургично отбелязано в Неделя от Негово Високопреосвещенство Митрополит Исидор в манастира „Св. Мария Магдалена“ в с. Роговская, на 60 мили северно от Краснодар, съобщава пресслужбата на Кубанската митрополия.

Митрополит Исидор е съслужил с Негово Преосвещенство епископ Герман от Сочи и Туапсе и Негово Преосвещенство епископ Павел Ейски и Тимашевски и местното духовенство. По време на Божествената литургия бе извършена и прославата на свещеномъченик Григорий Николски.

Празничната служба завършва с лития около манастира.

Митрополитът се обърна към всички, които се събрали с архипастирална проповед, като казал:

„Прославянето сред светиите на свещеника Григорий Николски има специално значение за Кубан. Името на подвижника, забравено в епохата на преследване, се върна за народно почитане с помощта на духовенството и властите. Споменът за най-добрите синове се завръща в казашкия регион, за да служи като пример в изпълнението на християнското учение, за което съвременното общество се нуждае“.

След службата поклонниците получиха икона на новоканонизирания йеромонах Григорий Николски и посетиха мястото на мъченика на Свети Григорий до манастира в село Димитрова.

Св. Григорий е роден през 1854 г. и е ръкоположен в дяконството и свещеничество през 1883 г., служейки на различни места в Астраханската епархия, като взема активно участие в местния клон на мисионерското общество. Той често посещава местния манастир, за да се наслаждава на уединената молитва, а от 1915 г. се е грижил за ранените войници в болницата на манастира.

Той бил известен като ревностен духовник, учител и църковен строител. Много пъти е бил награждаван от епархийското ръководство.

Отецът е заловен от болшевиките през лятото на 1918 г. Те извършват редовни кланета на духовенството, а на 27 юни пристигат в манастира и арестуват о. Григорий, който току-що бил завършил служенето на Божествената литургия. Бият го тежко, измъчват го, а накрая го застрелват.  

Паметта на о. Григорий е особено запомнена в реставрирания манастир на св. Мария Магдалена, където редовно му обслужват панихиди.

По информация на: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...