Начало / Новини / Кипърският архиепископ ще посети България, Сърбия и Гърция

Кипърският архиепископ ще посети България, Сърбия и Гърция

Кипърският архиепископ Хризостом ще посети България, Сърбия и Гърция, съобщава Ромфеа. Това стана ясно след публикувана декларация на предстоятеля на Кипърската църква. Той подчертава, че не приема заповеди от Вселенския патриарх. 

Публикуваме тук декларацията на Кипърския архиепископ. 

В отговор на последните публикации, които се отнасят до отказа на Вселенския патриарх Вартоломей архиепископът на Албания, г-н Анастасий да участва в дискусии с останалите предстоятели на Православни църкви по украинския въпрос, тъй като не изразявал възгледите на Вселенската патриаршия, архиепископът на Кипър Хризостом, който поде инициативата за тези срещи, заявява следното:

1. Не сме получавали никаква препоръка или заповед от Вселенския патр. Вартоломей за това да не участва Албанският архиепипескоп Анастасий в разговорите с останалите предстоятели на православните църкви по въпроса на Украйна.

2. Ние не само, че не сме получавали подобна препоръка, но лично аз поддържам постоянно осведомен Албанския архиепископ за всички проведени досега срещи с предстоятелите на църквите от Близкия Изток, с които сме се сещали досега, но и самият Албански архиепископ лично в телефонен разговор разговаря с тримата патриарси на древните патриаршии на Близкия Изток за нашата среща в Кипър.

3. През следващите дни, ако е воля Божия, ще пътувам за Сърбия, България и Гърция, където ще се срещна с предстоятелите на тези църкви, за което също Албанският архиепископ е уведомен.

В заключение заявявам, че подобни публикации не помагат на никого и ако някои действително се вълнуват за доброто на Вселенската патираршия и обичат искрено Вселенския патриарх, трябва да се отнасят към тези теми с по-голямо внимание. И да оставят необезпокоявани предстоятелите да доведем докрай делото, което започнахме, с официалното съгласие на Вселенския патриарх, и което се надяваме с Божията помощ да доведе до добър резултат за благото на православието и за Божия слава. Препоръчваме на всички да покажат уважение и да не разпространяват неверни информации, чиято цел е единствено да впечатляват.“

По информация на Ромфеа. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...