Начало / Uncategorized / Митрополит Антоний: Българският храм в Хамбург е плод на труда на сънародниците ни

Митрополит Антоний: Българският храм в Хамбург е плод на труда на сънародниците ни

Една над 10-годишна мечта на православните българи в Хамбург вече е реалност – в северногерманския град вече има храм, който Българската православна църковна община „Св. св. Кирил и Методий” придоби за дългосрочно ползване с Божията помощ и с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Преговорите за придобиване на църковната сграда продължиха около  година, тъй като засягаха важни условия и въпроси, свързани с поддръжката на този паметник на немската култура. Благодарение на подкрепата на почетния консул на България за Хамбург и Северна Германия проф. д-р Герд Винанд Имайер и желанието и неуморния труд на сънародниците ни в Хамбург, преговорите се увенчаха с успех.

В изграждането на газова инсталация и частичен ремонт на сградата бяха инвестирани всички средства, събирани от енорията през годините за строеж на собствен храм, както и финансовата помощ, която православната община получи от българската държава. (Припомняме една от акциите с цел събиране на средства, известна и в България: през последните години бяха организирани конкурси за детски рисунки, които бяха включвани в календари за подкрепа на каузата.)

Десетки наши сънародници дариха средства, труд, време и усилия, за да могат в свой храм да служат и хвалят Бога.

С общи доброволни усилия и Божията помощ те успяха да подготвят и открият своята църква на храмовия празник на общината (11 май, събота) с тържествена св. Литургия, отслужена от  Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с духовници от българския манастир „Света Троица” в Буххаген, свещеници от българските православни общини в Берлин, Франкфурт, Манхайм и Щутгард, както и с местните представители на други православни църкви в Хамбург.

В духовното тържество се включиха официални лица от всички институции и организации, подкрепящи църковната ни община в Хамбург от години. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний връчи на почетния консул проф. Имайер новоучредения орден „Св. Ириней Лионски” в знак на благодарност към приноса му за основаване и развиване на църквата ни в Хамбург и Северна Германия. Проф. Имайер благодари сърдечно с топли думи за българите като народ и като присъствие в немската държава.

Поздравителни слова за двойния празник на православната ни община в Хамбург бяха изказани и от посланика на България в Берлин Елена Шекерлетова, а учениците от Българското училище в Хамбург изнесоха кратък, но трогателен рецитал, който допринесе за емоционалността на събитието.

Празникът се пренесе в красивия парк до българския храм в Хамбург и продължи до вечерта, давайки възможност на над сто българи от Хамбург и гости от Берлин, Мюнхен, Щутгард и Цюрих да се опознаят и заедно да се радват в Христа.

За положените трудове, както и за инициатвите по откриване на нови храмове в Западна Европа, може да видите в интервюто на „Добротолюбие“ с Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. 

– Ваше Високопреосвещнество, на 11 май, празникът на св. братя Кирил и Методий в Хамбург бе осветен нов храм на Българската църковна община. Как се зароди инициативата за откриването и създаването на наш си, български храм в северногерманския град и въобще как премина цялата процедура по това да придобием наша сграда там?

– Това е едно дългогодишно желание на епархийското ръководство, заедно с Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург. От тринадесет години Българската църковна община търси да намери своя постоянен духовен пристан и дом за всички българи в Северна Германия. Минавайки през различни изпитания, ползвайки първоначално един или друг храм на Евангелската църква. Слава Богу, с Божията помощ вече тази година всички ние, можем да се поздравим с тази наистина голяма духовна, преди всичко радост и придобивка – предоставянето на този храм за постоянно и безвъзмездно ползване от нашата църковна община.

Това естествено е резултат от неуморните усилия на Българската православна църковна община. 

На нашия енорийски свещеник Кръстин Апостолов, на неуморния труд и застъпничество на почитния консул на Р България за Северна Германия проф. д-р Герд-Винанд Имайер и много други такива поспешници и не без, разбира се, протегнатата ръка на българската държава. Която отпусна една не малка сума, за да може да бъде и реализиран частичният ремонт на храма, за да можем в деня, когато чества паметта на св. равноапостолни братя Кирил и Методий да извършим чина по полагане на антиминс, за да могат нашите сънародници да посещават храма, а свещеникът да отслужва светата литургия. Това е плодът на дългогодишния труд на молитва и вяра на нашите сънародници в Северна Германия. Виждаме, че този труд и тяхната молитва дава своя плод.

Какво е значението на откриването на такъв нов храм и въобще за освещаването на нови храмове в Западна Европа?

– Това е преди всичко една голяма духовна радост и удовлетворение от тези постигнати успехи, защото стратегията на Западно и Средноевропейската епархия, откакто аз съм митрополит по Божия милост, е да придобиваме колкото се може повече собствени храмове тъй като към момента ползваме или под наем или съвместно, самостоятелно такива дадени ни от католическата или евангелската църква, но

нашата стратегия е да имаме собствени храмове,

за да могат нашите сънародници да се чувстват наистина у дома си, а не на гости и ето с Божията помощ през последните две години осветихме собствен храм във Виена. Благодарение на българската държава купихме такъв за нашите сънародници в Хага. Ето сега вече имаме нов храм в Хамбург. Предстои също да финализираме преговорите за храм за Българската църковна община в гр. Щутгард. така че с Божията помощ, стъпка по стъпка, да реализираме това наше желание и сме радостни и щастливи. 

– А как стои въпросът за откриването на нови църковни общини и нови храмове в останалата част от Западна Европа – Испания, Португалия, Великобритания? 

– В момента имаме различни запитвания от български общности за откриване на църковни общини, но естествено всичко това става поетапно с търпение. Първоначално изпращаме някои от нашите свещенослужители или пък аз лично се срещам с общността, за да обясним какви са отговорностите и каква е тяхната обязаност, защото това все пак е един дългосрочен ангажимент, който те трябва да имат към Бога и към църквата. Основаваме първоначално църковна мисия и след време, когато видим, че тяхното желание е устойчиво и те са се утвърдили като бощност с ясно и отговорно съзнание за принадлежност към общото семейство на Българската православна църква, тогава вече намираме подходящ свещеник, който да бъде постоянно там и започва функционирането на една църковна община. Но това е един дълъг процес, пак казвам. 

– Преди време Западноевропейската ни епархия в Берлин създадохте център за подпомагане на хора, които са изпаднали в нужда. До къде и как се развива дейноста на този център?

– За наша голяма духовна радост този център се оказа голяма опора на нашите сънародници в беда. Центърът продължава своето функциониране благодарение на спомоществуватели, дарители тъй като за голямо съжаление българската държава не може по никакъв начин да намери механизъм, по който да бъдем част от социалната мисия на българската държава зад граница. Към момента не можем да бъдем доставчици на социална услуга извън пределите на България, независимо, че ние предоставяме социална услуга на нашите сънародници, но с Божията помощ,

Бог ни изпраща дарители, Бог ни изпраща хора, които виждат мисията на църквата и в нейната социална сфера.

Радостни и щастливи сме, че можем да подадем ръка на нашите сънародници в беда. Пък те да не забравят протегнатата ръка на Църквата и да обичат още повече Бога. 

– И понеже често упрекват Българската православна църква, че няма достатъчно голяма социална дейност. Можете ли да кажете до момента на колко души сте помогнали в този център?

– Годишно минават около 2000 души, така че нашия социален център помага на много наши сънародници и за голямо съжаление една голяма част от тях не са готови да посрещнат предизвикателството на това да живеят и да работят зад граница. Надценяват себе си или пък са подведени от недобросъвестни хора, които използват тяхната дейност или желание, за да се облагодетелстват материално. Работим много добре с консулската служба в гр. Берлин така че имаме едно много добра симбиоза, но не само с консулската служба, ние работим и с немските институции, с Каритас, с Диаконишес Верк с две големи благотворителни организации на католическата и евангелската църква, така че намираме едно добро сътрудничество в тази социална сфера.

Текст на увода към интервюто: Нели Иванова

С митрополит Антоний разговаря Ангел Карадаков. 

Цялото нитервю може да чуете във файла по-долу, излъчван и по радио „Добротолюбие  FM“

За Ангел Карадаков

Виж още

Църковен живот и богословие: От взаимодопълване към взаимоунищожение

„Защото онези, които са успели или само в живота, или само в словото, а в ...