Начало / Uncategorized / Крипта при Храм-паметник „Св. Александър Невски” с нова изложба

Крипта при Храм-паметник „Св. Александър Невски” с нова изложба

Изложбата „От Възкресението на Лазар до Свети Дух” може да бъде видяна в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски” (филиал на Националната галерия) от 16.05.2019 г. до 16.09.2019 г.

Публиката може да види за първи път около 60 непоказвани произведения на църковното изкуство от периода ХVІ-ХІХ век. Произведенията са обединени в тематични групи,  които илюстрират в хронологичен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух. Основната част са икони върху дърво, които разкриват неочаквано разнообразие в развитието на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. В изложбата са представени и произведения, свързани с поклонничеството на Божи гроб, особен интерес представляват реликвата–отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните Иерусалимии в България. Празничният дух, който носи тази изложба се допълва от везана плащеница от ХVІІ в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси.

Изложбата е насочена към широката публика, затова произведенията са придружени с подробни текстове, обясняващи съдържанието на празниците, как те са се празнували през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове.

Произведенията са собственост на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод, частна колекция „Светлин Русев“.

 

Откриване: 16.05.2019 г. от 18.00 часа в Музея за християнско изкуство – Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски”

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...