Начало / Uncategorized / Отбелязваме летния Никулден и паметта на Новоселските мъченици

Отбелязваме летния Никулден и паметта на Новоселските мъченици

На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Никола. Правят се молебени за дъжд и плодовита година.

На днешния ден отбелязваме паметта и на св. Новоселски мъченици. Те са били духовници и монахини, изклани от турците, беззащитни българи християни по време на клането на 9 май 1876 г. в новоселския манастир “Света Троица” в град Априлци.

Костите им са погребани там. Броени дни преди мъченичеството на Новоселските мъченици, в манастира пристигат войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов и неговите четници.

На 9 май всяка година църквата ни, както и останалите православни църкви, отслужват свети литургии, в които се споменават загиналите:

  • свещеници Никола Барбулов и Георги Дългодрейски;
  • монахините Сусана Сомлева, София Павкова, Елисавета Злийска, Ефросиния Мофтиева, Христина, Калиста и Катерина;
  • мирянката Сусана Чорбаджиева.

Те, заедно с жертвите от Баташкото клане, са канонизирани за свети мъченици на 3 април 2011 г. с решение на Светия синод на БПЦ-БП.

На 30 май 2011 г. в Санкт-Петербург под председателството на Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия, Светият Синод на Руската Православна Църква излиза с решение имената на свещеномъчениците Петър и Нейчо, мъченик Трендафил, Йоан, Илий и останалите Баташки мъченици да бъдат включени в месецослова на Руската православна църква, а тяхната памет да се чества на 4 (17) май. Имената на свещеномъчениците Николай и Георги, мъчениците Сусана и другите Новоселски мъченици също да бъдат включени в месецослова на РПЦ и тяхната памет ще се чества на 26 април (9 май).

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Даниил възглави празничната света Литургия в столичния храм „Св. Неделя“

На 14 юли, 3 Неделя след Петдесетница, посветена на св. Отци от 6-те Вселенски събори, ...