Начало / Новини / Православен монах спечели дело, за да стане адвокат в Гърция

Православен монах спечели дело, за да стане адвокат в Гърция

Съдът на Европейските общности (СЕО) потвърди вчера, че молба на православен монах да стане част от адвокатската колегия в страната е била отхвърлена от гръцките власти.

СЕО постановява, че Гърция не може да спре монах Ириней от практикуването му на адвокатската професия. Според него гръцкото законодателство, което забранява на монаха, който има статут на адвокат в Кипър, да се регистрира в адвокатската колегия, противоречи на правото на ЕС.

Гърция твърди, че е налице несъвместимост между статута на монах и професията на адвокат.

Монах Ириней, който е от манастира в Петрас, близо до Кардица в централна Гърция, поиска Атинската адвокатска колегия да го въведе в специалния регистър на адвокатската колегия в Атина като адвокат през 2015 г.

Сдружението отхвърли молбата му възоснова на национални разпоредби, свързани с несъвместимостта между практиката на адвокатска професия и статута на монах.

Четири години по-късно монах Ириней накрая спечели делото, след като предприе стъпката, за да оспори това първоначално решение.

По информация на: greece.greekreporter.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...