Начало / Uncategorized / Благовестията на Каварна

Благовестията на Каварна

По установена вече традиция и този Гергьовден ще бъде посрещнат с картичка с изображението на каварненския храм, посветен на великомъченика победоносец.

Творбата е дело на младата художничка Християна Спасова от Казанлък. Тя е завършила художествената гимназия в родния си град, а впоследствие и факултета „Изобразителни изкуства“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Християна вече има две самостоятелни изложби и е участвала в няколко други. Споделя, че обича да рисува акварел и графики, а напоследък се занимава и с дигитално изкуство.

Творбата й, изобразяваща каварненския храм, се отличава с простота и пестеливост на изразните средства. Техниката е химикал, а за небето е използван малко акварел. Размерът на рисунката е 90 х 140 мм. Акцентът е върху самия храм, като без да се навлиза в детайли е предадено усещането за непосредственост и хармоничен покой. Самата Християна казва за творбата си: „Църквата, колкото и да е тривиално, наистина е най хубава от този ракурс. Вдъхнових се за техниката – исках да изглежда като старинна чернобяла илюстрация, да бъде уютно. Дърветата са голи, за да има ракурс към храма, понеже така е по автентично.

Котката е там, за да подчертае отношението и атмосфера към църквата. Нейните обитатели и екстериор – не само хората.“. Дизайнер на самата картичка отново е дългогодишната ни споспешничка Глория Ангелова.

Това е поредният й дар в инициативата за популяризирането на каварненските храмове, както и за привличането на повече хора към тях. Неведоми са пътищата Господни и никой не знае кога едно – дори най-малко дело – може да доведе човек до вратите на Църквата. Често пъти дори обикновеното любопитство – а още повече такова, което е провокирано от нагледен образ – е ставало повод за въцърковяване и спасение на човешки души. Гореща е благодарността ни към Глория и Християна, както и към всички, които в годините дадоха своята лепта за благовестието и за връщане към корените ни. Отново са тиражирани и хартиени копия на храмовата икона, които ще бъдат раздавани за благословение на Гергьовден, когато е и официалният празник на град Каварна. Картички с изображения на църквата „Св. Великомъченик Георги“ се издават за девета поредна година – първата беше отпечатана през 2011 г., когато се отбеляза 175-та годишнина на храма. Отдавна вече тези лимитирани картички разнасят образа на храма не само в България, но и отвъд пределите на родината ни. И отдавна се превърнаха в още един повод за благовестие, благодарение на постоянството и ентусиазма на Атанас Димитров – АтаДим, който винаги носи Каварна в сърцето си и навсякъде разнася полъх от историята, културата и духовността на родния си град. Замисляйки се за тази инициатива и поводът, по който тя възниква, не можем да не възкликнем „Благодарим ти, Господи! И Слава Богу за всичко!“. Вяра и Дело

За Николина Александрова

Виж още

Представители на различни институции ще дарят време в кампания в дома за стари хора в Благоевград

Хора от различни сфери се включват в кампанията „Дари време“ в дома за възрастни хора ...