Начало / Новини / Св. Ефрем Нови – Бързият чудотворец, който честваме днес

Св. Ефрем Нови – Бързият чудотворец, който честваме днес

Богат фоторепортаж от Светата Литургия в Неа Макри

На 5 май Православният свят отдава почит към мъченическия подвиг на свети Ефрем Нови. С камбанен звън и света Божествена литургия в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ до гръцкия град Неа Макри, гърци, румънци, руснаци, българи, северномакедонци и грузинци се поклониха пред благодатните мощи на светията, отдал живота си на Бога и загинал в негово име на 5 май 1426-а година, обесен на едно черничево дърво с главата надолу.

Отоманците, които завзели светата обител го изтезавали осем месеца и половина. Шибали го с камшици, забивали пирони в ставите му, рязали кожата му с ножове, пробивали го, той бил обезобразен, заради това, че не предал Христос и не приел исляма. Последните 27 години свети Ефрем живял в манастира на Благата вест и с изключителна ревност към Бога, той отбягвал всички земни изкушения. Светата Литургия бе възглавена от митрополита на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диоцез е манастира на свети Ефрем, в съслужение с митрополита на Трикала Хризостом, откъдето е и свети Ефрем. Присъстват още митрополитите на Метеора Теоклит и епископ Еврипу. Свети Ефрем е сред най-почитаните в Гърция. Обичта на гръцкия народ е вследствие на множеството и бързи чудеса, които се случват по молитвите му, откъдето изхожда и прозвището му светецът светкавица. Така е озаглавена и детската книга на негово име в България „Светецът светкавица“, която преди 2 седмици излезе и на гръцки език под същото име с благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Неа Макри.

За първи път се дава благословение на издание, което е писано извън светата обител. Автор на детската книга за свети Ефрем Нови „Светецът светкавица“ е журналистът Ангел Бончев, който миналата година издаде, отново с благословението на манастира на свети Ефрем и книгата за възрастни „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, която за 4 месеца бе преиздадена. Трудът по разпространяване на живота и мъченичеството в България бе оценено и журналистът Ангел Бончев получи скъп дар – частица от мощите на свети Ефрем Нови, която е вградена в икона и излагана за поклонение в градовете Враца, Ямбол, Бургас, Перник, Самоков, Велико Търново, Габрово, Козлодуй, Мездра.

В Днешния ден журналистът получи пълната подкрепа и благословия на митрополита на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил за всичките си инициативи по популяризиране живота, мъченичеството и чудесата на свети Ефрем Нови в България. Скоро ще бъде представен и филма в негова прослава в България „Светецът светкавица“. Да имаме молитвите на великия Божий угодник Ефрем Нови Чудотворец!

За Ангел Карадаков

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...