Начало / Новини / Св. Ефрем Нови – Бързият чудотворец, който честваме днес

Св. Ефрем Нови – Бързият чудотворец, който честваме днес

Богат фоторепортаж от Светата Литургия в Неа Макри

На 5 май Православният свят отдава почит към мъченическия подвиг на свети Ефрем Нови. С камбанен звън и света Божествена литургия в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ до гръцкия град Неа Макри, гърци, румънци, руснаци, българи, северномакедонци и грузинци се поклониха пред благодатните мощи на светията, отдал живота си на Бога и загинал в негово име на 5 май 1426-а година, обесен на едно черничево дърво с главата надолу.

Отоманците, които завзели светата обител го изтезавали осем месеца и половина. Шибали го с камшици, забивали пирони в ставите му, рязали кожата му с ножове, пробивали го, той бил обезобразен, заради това, че не предал Христос и не приел исляма. Последните 27 години свети Ефрем живял в манастира на Благата вест и с изключителна ревност към Бога, той отбягвал всички земни изкушения. Светата Литургия бе възглавена от митрополита на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диоцез е манастира на свети Ефрем, в съслужение с митрополита на Трикала Хризостом, откъдето е и свети Ефрем. Присъстват още митрополитите на Метеора Теоклит и епископ Еврипу. Свети Ефрем е сред най-почитаните в Гърция. Обичта на гръцкия народ е вследствие на множеството и бързи чудеса, които се случват по молитвите му, откъдето изхожда и прозвището му светецът светкавица. Така е озаглавена и детската книга на негово име в България „Светецът светкавица“, която преди 2 седмици излезе и на гръцки език под същото име с благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Неа Макри.

За първи път се дава благословение на издание, което е писано извън светата обител. Автор на детската книга за свети Ефрем Нови „Светецът светкавица“ е журналистът Ангел Бончев, който миналата година издаде, отново с благословението на манастира на свети Ефрем и книгата за възрастни „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“, която за 4 месеца бе преиздадена. Трудът по разпространяване на живота и мъченичеството в България бе оценено и журналистът Ангел Бончев получи скъп дар – частица от мощите на свети Ефрем Нови, която е вградена в икона и излагана за поклонение в градовете Враца, Ямбол, Бургас, Перник, Самоков, Велико Търново, Габрово, Козлодуй, Мездра.

В Днешния ден журналистът получи пълната подкрепа и благословия на митрополита на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил за всичките си инициативи по популяризиране живота, мъченичеството и чудесата на свети Ефрем Нови в България. Скоро ще бъде представен и филма в негова прослава в България „Светецът светкавица“. Да имаме молитвите на великия Божий угодник Ефрем Нови Чудотворец!

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...