Начало / Uncategorized / Чинът на Умиване на нозете в  Йерусалимска патриаршия

Чинът на Умиване на нозете в  Йерусалимска патриаршия

На Велики четвъртък сутринта в катедралния храм „Св. Яков“ Йерусалимският патриарх Теофил извърши чина по Умиване на нозете.

Веднага след края на Василиевата св. Литургия, под камбанен звън започна извършването на чина в двора на Църквата на Божи гроб, на издигната платформа, според Типикона на Йрусалимската църква.

По време на чина патриархът уми нозете на дванадесет йеромонаси и свещеници в чест на събитието преди Тайната вечеря, което извършил Христос, оставяйки пример за смирение.

Истина, истина ви казвам: няма слуга по-горен от господаря си, нито пратеник по-горен от оногова, който го е пратил. Ако знаете това, блажени сте, кога го изпълнявате. ( Йоан 13:16-17)

Умиването на нозете на апостолите показва голямото смирение на Иисус Христос. В еврейската традиция при ритуални умивания, краката се измиват от слугите, които не участват в ритуала. В Православната църква чинът по Умиване на нозете се извършва и до днес като на Велики четвъртък епископа измива краката на 12 свещеници (или монаси) в памет на събитието преди Тайната вечеря.

Източник: theorthodoxworld.com

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...