Начало / Uncategorized / Румънската православна църква освети миро при 134-та годишнина от автокефалията си

Румънската православна църква освети миро при 134-та годишнина от автокефалията си

Свето миро е осветено на 134-та годишнина от автокефалията на Румънската православна църква.

Негово Светейшество Патриарх Даниил, заедно с членовете на Светия синод извършиха освещаването на Светото миро в Патриаршеската катедрала на Великия четвъртък, когато се отбеляза 134-та годишнина от автокефалията на Румънската православна църква.

На 25 април 1885 г. Вселенският патриарх Йоаким IV издава патриархалните томоси, с които Румънската православна църква е призната за автокефална и самоуправляваща се църква. Светото миро е било осветено по време на Божествената литургия на Велик четвъртък, след като е било подготвено в Манастира на всички румънски светии в Букурещ през първите дни на Страстната седмица.

Това е 22-ият път, когато Свето миро е било осветено след признаването на автокефалия на Румънската православна църква през 1885 година.

В края на Божествената литургия патриархът разказа за значението и използването на Светото миро в Православната църква. Негово Светейшество каза, че Светото миро е „основата и източникът на освещаването на църковния живот“, като отбелязва, че миропомазанието се използва за помазване на ново кръстените, за освещаване на църквите и за освещаване на антиминс. Всяка епархия на Румънската православна църква ще получи пет литра миро.

Източник: theorthodoxworld.com

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...