Начало / Uncategorized / Румънската православна църква освети миро при 134-та годишнина от автокефалията си

Румънската православна църква освети миро при 134-та годишнина от автокефалията си

Свето миро е осветено на 134-та годишнина от автокефалията на Румънската православна църква.

Негово Светейшество Патриарх Даниил, заедно с членовете на Светия синод извършиха освещаването на Светото миро в Патриаршеската катедрала на Великия четвъртък, когато се отбеляза 134-та годишнина от автокефалията на Румънската православна църква.

На 25 април 1885 г. Вселенският патриарх Йоаким IV издава патриархалните томоси, с които Румънската православна църква е призната за автокефална и самоуправляваща се църква. Светото миро е било осветено по време на Божествената литургия на Велик четвъртък, след като е било подготвено в Манастира на всички румънски светии в Букурещ през първите дни на Страстната седмица.

Това е 22-ият път, когато Свето миро е било осветено след признаването на автокефалия на Румънската православна църква през 1885 година.

В края на Божествената литургия патриархът разказа за значението и използването на Светото миро в Православната църква. Негово Светейшество каза, че Светото миро е „основата и източникът на освещаването на църковния живот“, като отбелязва, че миропомазанието се използва за помазване на ново кръстените, за освещаване на църквите и за освещаване на антиминс. Всяка епархия на Румънската православна църква ще получи пет литра миро.

Източник: theorthodoxworld.com

За Николина Александрова

Виж още

Бог и смъртта – беседа на отец Тома Хопко

Може ли да убиеш зародиш, вече оформен в майчината утроба, защото решаваш, че той не ...