Начало / Uncategorized / Митрополит Антоний: Хората далече от родината търсят по- осезателно връзката с Бога

Митрополит Антоний: Хората далече от родината търсят по- осезателно връзката с Бога

Над 40 са българските църковни общности в Западна Европа. През 2010-та година те са били 27. 

Най- новите църковни общности са в Люксембург, във Виена, в Хага, които имат собствени храмове. На 11 май, когато е денят на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде осветен православен български храм за безсрочно ползване и в Хамбург.

Стъпка по стъпка се стремим да създаваме църковни общности в чужбина. Хората, които са далече от родината, търсят по- осезателно връзката с Бога, а храмът е мост към родината и традициите. Нашите сънародници  от Будапеща до Лисабон ще се поздравят в неделя с Христовото възкресение, сподели пред Радио Пловдив Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

По думите му духът има нужда от духовна храна, особено в свят на материализма, какъвто е западният.

Митрополит Антоний, който посети Париж след пожара в катедралата Нотр Дам, се надява тя да възвърне своя духовен блясък, защото е символ на християнска Европа. В същото време казва, че на този етап не може да има обща молитва за мир с другите вероизповедания, както предложи папа Франциск, защото различията между християнските деноминации са фундаментални.

Обединението на християните може да стане само на основата на истината. Трябва да седнем, да се огледаме около себе си, да загърбим гордостта, самомнението и да изясним общия път, който е Христос. БПЦ всеки ден се моли за мир. Трябва да търсим това, което ни обединява, а не което ни разделя. Засега има фундаментални неща, които ни разделят и затова трудно би могло на този етап да има обща молитва за мир.

Интервю на Екатерина Костова за БНР с митрополит Антоний

 

За Николина Александрова

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...