Начало / Новини / 20 години от кончината на святата игуменка Макария

20 години от кончината на святата игуменка Макария

Днес се навършват 20 години от успението на святата игуменка Макария (Десипри), която намери мощите на светия великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. До своята смърт на 23 април 1999г., майка Макария е възстановявала манастира и е наставлявала сестринството, което в годините се е увеличавало. Последните седмици от живота си тя пребивава в Медицинския център „Атина“ в гръцката столица.

Икона, изобразяваща момента на намиране на мощите на св.Ефрем Нови Чудотворец от майка Макария

Животът, който водила в пълно себеотрицание й донесъл и множество заболявания, но въпроски това е имала дълъг живот, починала на 88 години. Тя предала душата си на Бога тихо и спокойно и дори и на смъртния си одър е пяла песни за Възкресение Христово. При настъпване на смъртта й невероятно благоухание се е разнесло в болничната стая, който по свидетелства на лекуващия я лекар Атина Грека, остава месеци след това, но не всички от лечебното заведение го усещали. Персоналът на лечебното заведение се насълзил от случилото се в момена, в който ги обгърнало. Именно този аромат е характерен за светците. Монахиня Макария е почитана точно като такава.  Тя е родом от о-в Тинос и млада се замонашила. През 1935 г. стъпките и са насочени от самия Бог към Планината Амомон и манастира , намиращ се в подножието й, близо до градчето Неа Макри. Заселва  в него и остава тук до края на дните си. През годините здравето й е било подложено на множество изпитания. Тя е спяла насред руините на манастира, без врати, прозорци и завивки, и ие здържала на всякакви изпитания. Искала е да възстанови обителта и го направила. Чувствала е, че манастирът е свято място, което крие своите тайни, знае се, че тук е имало монаси, които са загинали посечени от ордите турци, които са вилнеели тук в начало на 15-и век. Нейните молитви получили отговор и на 3 януари 1950-а намира мощите на свети Ефрем Нови.

Гробът на старицата Макария.

„Аз коленичих и благоговейно целуна мощите на светеца, от които лъхаше благоухание,  и почувствах  чувствах дълбоко степента на неговата мъченическа смърт. Душата ми се изпълни с радост, окрих голямо съкровище, и като повдигах внимателно пръстта наблюдавах хармонията на мощите му, които макар след толкова векове те са останали нетленни“, споделя преподобната Макария за случилото й се. Тя издържа на всички изпитания и изкушения през годините. Бог й бе дал тежкия Кръст, който тя носеше носеше с мълчание, търпение и молитва. Нейната награда бе откриване на  мощите на светия великомъченик Ефрем Нови. През 1966-а  година, на 29 април в откровение пред майка Макария, тя споделя: „ Изведнъж го видях до мен, дойде без да ходи. Прошепна ми с много благоговение, че е завършил земния си живот мъченически от турците 1426 година, на 5 май, в 9 часа сутринта.“

Уникален кадър! Момент от поклонението пред тялото на старицата Макария 25 април 1999г.
Снимка: Ангел Бончев

В следващата нощ друга монахиня имала съновидение, което й разкрило изцяло мъченическия подвиг на светеца. Бил вързан с главата надолуза на едно старо дърво, в средата на стомаха му било забита факла, която   обгаряла  и слабините му, като по това време тялото му било разкъсвано от множество  железни куки. Било е грозна гледка. Мощите на св. Ефрем се пазят в църквата носеща неговото име в манастира Благовещение  и от момента на тяхното намиране  всекидневно стотици вярващи го посещават, за да просят благословия и помощ за различни проблеми. Светията с дадената му неизмерима Божия благодат ежеминутно върши  хиляди чудеса.

Майка Макария

В двора на манастира се пази и дървото, на което е висял изповедникът Христов и е поел последните си глътки въздух, но и от което святата му душа се е пренесла във вечния живот. Гробът на майка Макария е на метри от мястото, където е открила мощите на свети Ефрем. Всекидневно множество вярващи изливат молитвите си на нейния гроб.

Пълните подробности за намиране на мощите на св.Ефрем Нови, неговото житие, чудеса, акатист, тропари, молебен канон, може да намерите в книгата „СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК И ЧУДОТВОРЕЦ ЕФЕМ НОВИ“. Поръчки се приемат на телефон 0898802638 или на angel_bonchev@tvevropa.com.

Тропар на преподобната Макария Неамакрийска.

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...