Начало / Новини / Изпълниха се 6 години от отвличането на двамата митрополити в Сирия

Изпълниха се 6 години от отвличането на двамата митрополити в Сирия

Изпълниха се шест години от отвличането на двата митрополита Павел Язиги и Йоан Ибрахим, които бяха отвлечени на 22 април 2013 г. близо до Алепо, докато са бяха на милосърдна мисия в село Кафр Даел.

Колата им бе атакувана, шофьорът бе убит, а епископите бяха изтеглени от друго превозно средство, а след това следите им се загубиха. 

Намирането на двамата епископи не беше възможно, защото нито една екстремистка група не беше обявявала, че ги е отвлякла или поискала откуп. 

През тези години Антиохийската патриаршия е започнала многобройни стъпки, за да ги освободи. Световният съвет на църквите (CMB) също направи няколко призиви за освобождаване на йерарсите.

В посланието, изпратено във вторник, 16 април 2019 г., Антиохийската патриаршия отправя апел, че „никой в ​​международната общност не е взел отношение“ по отношение на положението на отвлечените епископи.

Антиохийската патриаршия настоява и за засилване на молитвите, за да може „Святият Дух да даде мир в Близкия изток и по целия свят“.

„Антиохийският патриарх Йоан X се моли за всички онези, които са отвлечени и преди всичко за митрополита Алепо. Когато започваме Страстната седмица и очакваме Господното възкресение, всички духовни синове и духовенство от Антиохия призоваваме да засилят молитвата за отвлечените”, се казва в посланието на Антиохийската православна преса.

Единият от отвлечените митрополити е брат на патриарх Йоан. 

Снимка: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...