Начало / Uncategorized / Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

В манастира „Света Екатерина“, разположен в подножието на Синайската планина в Египет, тишината в библиотеката е нарушена от леко електрическо жужене, а древните ръкописи са осветени от мека зелена светлина, пише nationalgeographic.bg.

Екип от гръцки библиотекари заснемат хилядите крехки страници на книгите, включително някои от най-ранните преписи на християнски евангелия, посредством сложен процес, който включва образи с червена, зелена и синя светлина, и с помощта на специална компютърна програма създава дигитални цветни снимки с висока резолюция. Кипи трескава работа, която трябва да се свърши максимално бързо.

Въпреки че Светата обител е преживяла векове на войни и размирици, манастирът се намира в район, където ислямистки бунтовници унищожиха безброй културни артефакти и документи в Сирия и Ирак. Египетските християнски църкви също са обект на нападения в почти обезлюдения Северен Синай. Манастирът „Света Екатерина“ в планината Синай, която играе ключова роля в библейските предания на Източната православна църква, се намира в по-безопасната южна част на Синайския полуостров. Но през 2017 година „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката срещу разположения в непосредствена близост египетски полицейски контролен пункт, при който загина полицай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Вина или покаяние?

Като цяло хората обичат да се обвиняват. Обвинението решава проблеми. Обвини се там, където би ...