Начало / Uncategorized / Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

В манастира „Света Екатерина“, разположен в подножието на Синайската планина в Египет, тишината в библиотеката е нарушена от леко електрическо жужене, а древните ръкописи са осветени от мека зелена светлина, пише nationalgeographic.bg.

Екип от гръцки библиотекари заснемат хилядите крехки страници на книгите, включително някои от най-ранните преписи на християнски евангелия, посредством сложен процес, който включва образи с червена, зелена и синя светлина, и с помощта на специална компютърна програма създава дигитални цветни снимки с висока резолюция. Кипи трескава работа, която трябва да се свърши максимално бързо.

Въпреки че Светата обител е преживяла векове на войни и размирици, манастирът се намира в район, където ислямистки бунтовници унищожиха безброй културни артефакти и документи в Сирия и Ирак. Египетските християнски църкви също са обект на нападения в почти обезлюдения Северен Синай. Манастирът „Света Екатерина“ в планината Синай, която играе ключова роля в библейските предания на Източната православна църква, се намира в по-безопасната южна част на Синайския полуостров. Но през 2017 година „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката срещу разположения в непосредствена близост египетски полицейски контролен пункт, при който загина полицай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...