Начало / Uncategorized / Празникът Вход Господен в Йерусалим по света (ОБЗОР)

Празникът Вход Господен в Йерусалим по света (ОБЗОР)

Днес православният свят отбелязва Господския празник – Вход Господен в Йерусалим, който възпоменава тържественото влизане на Христос в пределите на Божия град.

Тълпи народ и деца посрещат Спасителя, провикват се: „Осанна“! Само след няколко дни ще завикат: „Разпни го“! В Православната църква традицията и богослужебните последования на Неделя Вайя са по-особени. Тържествени богослужения бяха отслужени в почти всички православни храмове в страната и по света. 

Българска патриаршия

В Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Светейшият Български патриарх Неофит възглави тържественото богослужение. Светейшият предстоятел на родната ни църква съслужи с Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йером. Зотик, свещеници, храмовото духовенство и дякони. По време на Тайнството Евхаристия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, а в края на богослужението бе изпято и многолетие за всички, които днес отбелязват своя имен ден.

Вселенска патриаршия

Снимка: Ромфеа

На Неделя Вайя Вселенският патриарх Вартоломей възглави Божествената литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, Фенер, Истанбул. На св. литургия молитвено участие взеха митрополити на Вселенската патриаршия, както и представители на гръцката държава. В края на тържествените богослужения патриарх Вартоломей пожела на събралото се множество православни християни да посрещнат радостно Възкресение Христово. В двора на Вселенска патриаршия ученици поздравиха патриарх Вартоломей с народни песни. 

 

Йерусалимска патриаршия

Йерусалимският патриарх Теофил възглави празничната св. литургия по повод празника в Йерусалим, където се е и случило великото събитие преди кръстните страдания на Спасителя. Той съслужи с  йерарси от Йерусалимската патриаршия и гости от Поместните православни църкви. В края на богослужението той поздрави всички с празника и насочи вниманието към следващата неделя, когато ще отбележим Възкресение Христово. 

 

Руска патриаршия

Руският патриарх Кирил възглави всенощно бдение по повод Неделя Вайя в храм „Христа Спасителя“ в Москва. Той съслужи с митрополити и епископи от Руската православна църква. Песнопенията бяха изпълнени от Патриаршеския хор. Патриарх Кирил награди свещеници за ревностното им духовно служение, като им пожела още по-усърдно да работят на Божията нива. 

 

Румънска патриаршия

Стотици православни християни се включиха в традиционното литийно шествие по повод Вход Господен в Йерусалим в Букурещ, Румъния. Шествието тръгна от вратите на манастира Раду Вода и завърши в двора на Румънската патриаршия. Патриарх Даниил посрещна множеството свещеници и миряни, които внесоха и иконата на празника в Патриаршията. По думите му радостта от Входа Господен в Йерусалим е предвкусване от радостта на Пасхата, която предстои идната неделя. 

Сръбска патриаршия

Сръбският патриарх Ириней възглави празничната св. литургия в съборния храм на Сръбската патриаршия в Белград. Той съслужи с епископи и духовници от СПЦ, а в края на богослужението говори за важността на празника и благодатта, която има в него, както и предочакването на Възкресение Христово. 

 

 

Гръцка архиепископия

Снимка: Ромфеа

Архиепископът на Гръцката църква Йероним възглави празничната св. литургия по повод Неделя Вайя в църквата „Благовещение на Пресвета Богородица“ в Атина. Той съслужи с митрополити и епископи на Гръцката архиепископия. Слово за празника произнесе архим. Хризостом, който говори за значимостта на празника Цветница. Тържественото богослужение завърши с литийно шествие. 

 

Кипърска архиепоскопия

Снимка: Ромфеа

Кипърският архиепископ Хризостом възглави празнична св. литургия в Никозия, където благослови православните християни. Той поздрави всички, които празнуват своя личен празник, както и насочи вниманието на всички към предстоящата Пасха Христова. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...