Начало / Новини / Празникът Вход Господен в Йерусалим в страната (ОБЗОР)

Празникът Вход Господен в Йерусалим в страната (ОБЗОР)

В почти всички православни храмове и манастир у нас бяха отслужени празнични богослужения по повод Господския празник Вход Господен в Йерусалим. Хиляди православни християни получиха и благословение – върбова клонка, която занесоха по домовете си. 

София

В София Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където отправи и своя патриаршески благослов, в който каза: „Подобно на децата, които посрамиха книжниците и първосвещениците и с чисти сърца посрещат днес Господа в Йерусалим, ние също сме призвани не само днес, но и във всички дни от нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата и упованието в Него и да претворяваме тази вяра в дела на милост и добротворство, на състрадание и любов към ближния, за да носим достойно Неговото име и да се удостоим с обещаното ни от Него спасение и вечен живот.“ Десетки православни християни се причастиха, а стотици взеха за благословение – върбова клонка. 

Пловдив

Стотици пловдивчани се стекоха към храмовете на Пловдивска епархия още от 8 часа сутринта, съобщава в-к Марица. Пловдивският митрополит Николай възглави празничната св. литургия в храм „Св. Марина“, като бе в съслужение със Знеполския епископ Арсений. Стотици вярващи се стекоха в храма и получиха осветените върбови клонки.

Видин

Снимка: БНР

Видинският митрополит Даниил възглави празничната св. литургия в катедралния храм на Видин – „Св. Димитър“. Той бе в съслужение с архим. Исаак и храмовото духовенство. По- късно празничната програма продължи с литийно шествие, а концерт, по повод 149 години от създаването на видинското читалище „Цвят 1870“ се проведе в залата на Симфониета Видин.

 

Благоевград

Неврокопският митрополит Серафим възглави празничното богослужение по повод Вход Господен в Йерусалим в катедралния храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград. Той поздрави православните християни с празника и насочи вниманието им към предстоящото Възкресение Христово, което ще отбележим другата неделя. 

Враца

С празнична св. литургия започна празничния ден във Враца. Врачанският митрополит Григорий възглави Тайнството Евхаристия в храм „Св. Апостоли“. В края сме на Великия пост – едно време, което ни е дадено за подготовка за достойното посрещане на Славното Христово Възкресение. “Тази подготовка включва пост – духовен и телесен, включва усилена молитва, покаяние и размишление върху нашия живот и нашите грехове. Този пост е наречен още Света Четиридесятница, но именно след като привършат тези 40 дни ние навлизаме в Страстната седмица. Самото й име “Страстна седмица”, говори, че това е седмицата на страданията Христови. Тези страдания, които Иисус Христос претърпя в последните дни от Своя земен живот. Това е времето от тържественото Му посрещане в Иерусалим, празник, който наричаме Цветница, и след което последва Неговото предаване, осъждане, бичуване, поругаване, Неговият път към Голгота. След това разпъването Му на кръст между двамата разбойници, погребението и славното Му възкресение от мъртвите. Във всеки един от тези дни на Страстната седмица, в богослуженията в тях, ние възпоменаваме и ставаме съпричастни на някое от последните събития от живота на Иисус Христос” – припомни Врачанският митрополит Григорий. Владиката призова вярващите християни да вземат участие в богослуженията, които ще се извършат в този период – от Цветница до Възкресение Христово. 

Ловеч

Празникът в ловеч започна със Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. След това официалните гости и граждани, под звуците на Общинския духов оркестър, се отправиха към пешеходния мост до Общината, където девойки, облечени в народни носии, хвърлиха във водите на река Осъм своите венчета от цветя. Първо изплува това на Кристина Георгиева. „Нека Божията благодат и Божието благословение да бъдат с всички вас. Нека Господ ни дарува здраве, мир, радост, дълголетие, вяра, надежда, любов“, каза още митрополит Гавриил.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Българският патриарх Неофит прие митрополит Емануил от Александрийската патриаршия

На 25 септември Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие в своя кабинет, ...