Начало / Новини / Празникът Вход Господен в Йерусалим в страната (ОБЗОР)

Празникът Вход Господен в Йерусалим в страната (ОБЗОР)

В почти всички православни храмове и манастир у нас бяха отслужени празнични богослужения по повод Господския празник Вход Господен в Йерусалим. Хиляди православни християни получиха и благословение – върбова клонка, която занесоха по домовете си. 

София

В София Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната св. литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където отправи и своя патриаршески благослов, в който каза: „Подобно на децата, които посрамиха книжниците и първосвещениците и с чисти сърца посрещат днес Господа в Йерусалим, ние също сме призвани не само днес, но и във всички дни от нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата и упованието в Него и да претворяваме тази вяра в дела на милост и добротворство, на състрадание и любов към ближния, за да носим достойно Неговото име и да се удостоим с обещаното ни от Него спасение и вечен живот.“ Десетки православни християни се причастиха, а стотици взеха за благословение – върбова клонка. 

Пловдив

Стотици пловдивчани се стекоха към храмовете на Пловдивска епархия още от 8 часа сутринта, съобщава в-к Марица. Пловдивският митрополит Николай възглави празничната св. литургия в храм „Св. Марина“, като бе в съслужение със Знеполския епископ Арсений. Стотици вярващи се стекоха в храма и получиха осветените върбови клонки.

Видин

Снимка: БНР

Видинският митрополит Даниил възглави празничната св. литургия в катедралния храм на Видин – „Св. Димитър“. Той бе в съслужение с архим. Исаак и храмовото духовенство. По- късно празничната програма продължи с литийно шествие, а концерт, по повод 149 години от създаването на видинското читалище „Цвят 1870“ се проведе в залата на Симфониета Видин.

 

Благоевград

Неврокопският митрополит Серафим възглави празничното богослужение по повод Вход Господен в Йерусалим в катедралния храм „Въведение Богородично“ в гр. Благоевград. Той поздрави православните християни с празника и насочи вниманието им към предстоящото Възкресение Христово, което ще отбележим другата неделя. 

Враца

С празнична св. литургия започна празничния ден във Враца. Врачанският митрополит Григорий възглави Тайнството Евхаристия в храм „Св. Апостоли“. В края сме на Великия пост – едно време, което ни е дадено за подготовка за достойното посрещане на Славното Христово Възкресение. “Тази подготовка включва пост – духовен и телесен, включва усилена молитва, покаяние и размишление върху нашия живот и нашите грехове. Този пост е наречен още Света Четиридесятница, но именно след като привършат тези 40 дни ние навлизаме в Страстната седмица. Самото й име “Страстна седмица”, говори, че това е седмицата на страданията Христови. Тези страдания, които Иисус Христос претърпя в последните дни от Своя земен живот. Това е времето от тържественото Му посрещане в Иерусалим, празник, който наричаме Цветница, и след което последва Неговото предаване, осъждане, бичуване, поругаване, Неговият път към Голгота. След това разпъването Му на кръст между двамата разбойници, погребението и славното Му възкресение от мъртвите. Във всеки един от тези дни на Страстната седмица, в богослуженията в тях, ние възпоменаваме и ставаме съпричастни на някое от последните събития от живота на Иисус Христос” – припомни Врачанският митрополит Григорий. Владиката призова вярващите християни да вземат участие в богослуженията, които ще се извършат в този период – от Цветница до Възкресение Христово. 

Ловеч

Празникът в ловеч започна със Златоустова Света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил. След това официалните гости и граждани, под звуците на Общинския духов оркестър, се отправиха към пешеходния мост до Общината, където девойки, облечени в народни носии, хвърлиха във водите на река Осъм своите венчета от цветя. Първо изплува това на Кристина Георгиева. „Нека Божията благодат и Божието благословение да бъдат с всички вас. Нека Господ ни дарува здраве, мир, радост, дълголетие, вяра, надежда, любов“, каза още митрополит Гавриил.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...