Начало / Атентат в Шри Ланка / Над 150 християни загинаха при атентат в Шри Ланка

Над 150 християни загинаха при атентат в Шри Ланка

Над 156 души са загинали, а повече от 400 са ранени след поредица от атентати в църкви и хотели в Шри Ланка навръх празненствата за римокатолическия Великден в страната, предадоха световните агенции цитирани от offnews.bg.

Експлозии са поразили три църкви и три хотела – „Шангри-ла Коломбо“, Кингсбъри и „Синамон гранд Коломбо“ – като не е ясно дали няма още ударени места. Най-много са жертвите в църквите, като се смята, че само един от загиналите е убит в хотел. Всички те се намират в столицата Коломбо, с изключение на една църква в град Негомбо.
Освет местните са загинали и 35 чужденци. Населението на страната е 22 милиона души, от които 7,6% са християни, будистите са около 70%, мюсюлманите – 10% и индуисти – 12, сочат данните от преброяване през 2012 г.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете. Няма данни за убити или ранени българи към момента.

Към 13:00 часа българско време още две бомби избухнаха в столицата. Няма данни колко са ранените и убитите при ударите. Турция осъди атаките и ги сравни с тези в Нова Зеландия срещу джамии. България изпрати своите съболезнования на Шри Ланка.

За Ангел Карадаков

Виж още

Вселенският патриарх изрази своите съболезнования за загиналите в атентата в Шри Ланка

Вселенският патриарх Вартоломей изрази дълбоките си съболезнования по повод терористичните атаки в деня на римокатолическия ...