Начало / Uncategorized / Четири нови икони ще получи параклиса „Свети Архангел Михаил“ в Клисура

Четири нови икони ще получи параклиса „Свети Архангел Михаил“ в Клисура

Четири големи икони бяха поставени на иконостаса на параклиса „Свети Архангел Михаил“ в Клисура, където се пазят останките на избите по време на Априлското въстание местни жители.

Ликовете на Христос и най-обичаните светци ще бъдат поставени на постоянните им места на 30 април, когато градът и България ще честват 143 г. от Априлската епопея. Иконите вече са там, те ще бъдат осветени непосредствено преди литийното шествие, което ще тръгне от параклиса и ще продължи до действаща църква „Света Богородица“.

И четирите икони са дарение на храма от родолюбива българка, общата им стойност е около 3400 лева. Това е най-голямото дарение за параклиса „Свети Архангел Михаил“ и старата църква „Свети Николай“ в Клисура. Три от иконите са новоизписани. Едната пристигна в Клисура през есента на 2018-а, другите две бяха завършени преди месец. Едната е на свети Николай и е посветена на старата църква, която носи името на светеца. Другата е Иисус Христос Велик архиерей. Третата е на свети Архангел Михаил и ще бъде патронна икона на параклиса. Зографът на тези икони е Стефко Аенски. Преди година той реставрира много стара икона на Христос Пантократор, която също ще бъде поставена в иконостаса на параклиса.

Източник:www.marica.bg

За Николина Александрова

Виж още

Богослуженията през Страстната седмица обяви православната ни църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, Великобритания

Богослуженията през Страстната седмица обяви Българската православна църква „Св. Константин и св. Елена” в Кент, ...