Начало / Uncategorized / Концерт за възстановяването на църквата в село Карапелит

Концерт за възстановяването на църквата в село Карапелит

Голям благотворителен концерт за набиране на средства за възстановяване на църквата в Карапелит  се състоя на 17 април, от 18:00 часа в Органовата зала в Добрич.

Храмът е изключително красив, разположен в покрайнините на селото. За съжаление преди двайсетина години той е разбит, ограбен и изоставен.

Инициативен комитет от местни хора, начело с Калина Димитрова, вярва, че църквата ще възкръсне за нов живот.  „Всичко започна съвсем спонтанно преди две години, с няколко снимки на запуснатия храм в социалната мрежа. Под тях се появи коментар „Направете нещо!” И ние започнахме – създадохме гражданска инициатива, която прерасна в сдружение”, разказва Калина Димитрова. Начинанието е благословено от Доростолския митрополит Амвросий, а управител на сдружението става  отец  Добри Чаков от Доростолската епархия. Следват доброволчески акции за почистването на двора и вътрешността на църквата, набират се средства и доброволци, които да помагат с идеи, съвети и безвъзмезден труд. В разчистването се включили много хора от селото, най-възрастният бил на 84 години, а най-малката доброволка – на 5 години. Майстор от Жеравна обещал да възстанови безвъзмездно покрива на църквата, от който липсват 6 фриза. Друг човек, вдъхновен от каузата, поел ангажимент да постави прозорци. За датата на построяването на църквата може да се съди от един румънски документ, който е съхранен от свещеника в селото. Там е посочена 1873 година. След това храмът е опожаряван и възстановен отново през 1884 година. Затворен е след поредица от грабежи преди двадесетина години.

Встрани от храма има старо гробище. „Точно то кара хората да мислят, че църквата е с богата история. При почистването на тревата се разкриха гробове, които имат надписи от 1871-73 година

На едната надгробна плоча пише „Посечен от злодей”, на друга – „Убит с пушка”. Според местните това са вероятно хора, градили църквата и загинали при нападения над тях”, разказа Калина Димитрова и допълни: „Вярвам, че вярата ни може да възкръсне, че усещането за път към храма може да възкръсне – с тази нагласа участвам във всичко. Не съм търсила информация кой е виновен за съсипването на църквата. Не съм имала потребност да взема камък и да го хвърля, защото от това полза няма, това не съгражда”.

За Николина Александрова

Виж още

Столичният храм „Рождество Христово“ за поредна година организира кампанията Ангелска елха

За трета поредна година столичният храм „Рождество Христово“ подкрепя каузата Ангелска елха, която ще се ...