Начало / Uncategorized / Архим. Василий: Състоянието на храма в с. Беренде в момента е добро

Архим. Василий: Състоянието на храма в с. Беренде в момента е добро

По повод публикуваната в медиите информация за лошото състояние на църквата в с. Беренде, с екипът на сайт „Добротолюбие“ се свърза архимандрит Василий, Протосингел на Софийска Света митрополия.

Архимандрит Василий отговори на следните въпроси:

В какво състояние е храмът „Св. апостоли Петър и Павел“ в село Беренде към днешна дата?

Към днешна дата състоянието на храма Св. апостоли Петър и Павел в село Беренде е значително подобрено и върви към просперитет – да се съхрани едно културно и историческо наследство на България.

До този момент е ремонтиран покривът, като е спазена архитектурата на храма и видът му в древността. Направен е един прекрасен дренаж за отвеждане на влагата, която се събираше в храма и около него. Със съдействието на община Драгоман е почистен районът около храма.  Предстои цялостна реставрация на стенописната програма на храма. Намерихме дарител и от 1 април 2019 г. Софийската Света митрополия е подписала договор с един от водещите реставратори в България. Мога да кажа неговото име -Владимир Цветков, който ще извърши реставрацията на цялата стенописна програма. Проектът, който той представи на Софийска митрополия е съгласуван с НИНКН. Има становище на Министерство на културата, с подпис на  министъра на културата, за започване на работа. Така, Софийска митрополия има основание да задейства реставрационните работи.

Реставраторът, за момента изгражда скеле в храма, за да може да започне работа по реставрацията. Отделно, кметът на община Драгоман съдейства да се направи и път до самия храм. Действително пътят е черен, но ще има достъп до храма и всеки, който има желание може да го посети и да види едно наистина прекрасно историческо наследство. А и всеки може да се увери, че там протичат реставрационни дейности.

Кога ще завърши реставрацията на храма?

Договорът за реставрационните дейности е за една година.

Има ли Църквата грижа за своите храмове?

Софийска Св. Митрополия винаги е имала грижата са своите храмове, макар в днешно време да е трудно да финансира всички. Тези храмове, които се нуждаят от реставрация и укрепване и тези които са най-ценни се стараем да бъдат ремонтирани, за да бъдем за пример, а не за укор. Сега се навъдиха много организации, които само хулят без да се информират. Само когато се черпи от извора се пие чиста вода. Когато се говори на изуст и не се проверява действителността, в медийното пространство се появява грешна информация и манипулират хората, че Митрополията или Църквата не си върши работата.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...