Начало / Uncategorized / Архим. Василий: Състоянието на храма в с. Беренде в момента е добро

Архим. Василий: Състоянието на храма в с. Беренде в момента е добро

По повод публикуваната в медиите информация за лошото състояние на църквата в с. Беренде, с екипът на сайт „Добротолюбие“ се свърза архимандрит Василий, Протосингел на Софийска Света митрополия.

Архимандрит Василий отговори на следните въпроси:

В какво състояние е храмът „Св. апостоли Петър и Павел“ в село Беренде към днешна дата?

Към днешна дата състоянието на храма Св. апостоли Петър и Павел в село Беренде е значително подобрено и върви към просперитет – да се съхрани едно културно и историческо наследство на България.

До този момент е ремонтиран покривът, като е спазена архитектурата на храма и видът му в древността. Направен е един прекрасен дренаж за отвеждане на влагата, която се събираше в храма и около него. Със съдействието на община Драгоман е почистен районът около храма.  Предстои цялостна реставрация на стенописната програма на храма. Намерихме дарител и от 1 април 2019 г. Софийската Света митрополия е подписала договор с един от водещите реставратори в България. Мога да кажа неговото име -Владимир Цветков, който ще извърши реставрацията на цялата стенописна програма. Проектът, който той представи на Софийска митрополия е съгласуван с НИНКН. Има становище на Министерство на културата, с подпис на  министъра на културата, за започване на работа. Така, Софийска митрополия има основание да задейства реставрационните работи.

Реставраторът, за момента изгражда скеле в храма, за да може да започне работа по реставрацията. Отделно, кметът на община Драгоман съдейства да се направи и път до самия храм. Действително пътят е черен, но ще има достъп до храма и всеки, който има желание може да го посети и да види едно наистина прекрасно историческо наследство. А и всеки може да се увери, че там протичат реставрационни дейности.

Кога ще завърши реставрацията на храма?

Договорът за реставрационните дейности е за една година.

Има ли Църквата грижа за своите храмове?

Софийска Св. Митрополия винаги е имала грижата са своите храмове, макар в днешно време да е трудно да финансира всички. Тези храмове, които се нуждаят от реставрация и укрепване и тези които са най-ценни се стараем да бъдат ремонтирани, за да бъдем за пример, а не за укор. Сега се навъдиха много организации, които само хулят без да се информират. Само когато се черпи от извора се пие чиста вода. Когато се говори на изуст и не се проверява действителността, в медийното пространство се появява грешна информация и манипулират хората, че Митрополията или Църквата не си върши работата.

За Николина Александрова

Виж още

Отец Ириней – духовникът, който привлича хора към вярата в TikTok

Отец Ириней Митов е свещеник от 2009-та година, а отскоро и популярно лице в дигиталната платформа ...