Начало / Uncategorized / Във Видин ще бъде представен сборникът „Митрополит НЕОФИТ Видински – велик духовен водач“

Във Видин ще бъде представен сборникът „Митрополит НЕОФИТ Видински – велик духовен водач“

На 17 април от 17:30 часа в салона на Читалище „Цвят-1870“ във Видин ще се състои премиера на сборника „Митрополит НЕОФИТ Видински – велик духовен водач“.

Събитието се организира от Видинска Света Митрополия, Народно читалище „Цвят-1870“, Държавен архив-Видин и Фондация „Постижения“. Сборникът ще бъде представен от неговия съставител Виктория Караабова-Стоянова, председател на Фондация „Постижения“, родственица на митрополит Неофит.

На премиерата на сборника Видинският Митрополит Даниил ще сподели факти от биографията на Митрополит Неофит Видински. Райна Антонова от Регионалния исторически музей-Стара Загора ще говори за връзката на Митрополит Неофит с родния край, както и неговите контакти със Старозагорския Митрополит Методий Кусев. Светлана Кръстева, началник отдел „Държавен архив-Видин“ ще направи презентация на преминали през годините паметни чествания и изложби, свързани с живота и делото на Видинския Митрополит Неофит.

Очаква се събитието да бъде посетено от свещенослужителите от Видинска Света Митрополия, от представители на областна администрация и Община Видин, на местната културна общественост, читалищни деятели, родственици на Видинския Митрополит Неофит, които живеят във Видин.

Надяваме се, че събитието ще предизвика голям интерес от страна на видинската общественост.

Още с встъпването си на Видинския престол, Митрополит Неофит много бързо се запознава със състоянието на епархията и разбира, че е необходимо да се работи за просвещението на вярващите, за възстановяването на храмове и за създаване на благотворителни фондове, чрез които да се набират необходимите средства. Той издава вестник, книги, проповеди, пише история на Видинската епархия. Голямо е делото му и за завършване на построения, но все още незавършен до неговото встъпване в длъжност, катедрален храм „Св. Вмчк Димитрий“, за изграждането на мавзолея на Екзарх Антим I, за изграждането на целия митрополитски квартал, обособен във Видин. Всичко, което той е планирал през живота си в свещенослужителска, социална, благотворителна дейност го е реализирал стъпка по стъпка, упорито и неотстъпно.

Сборникът „Митрополит НЕОФИТ Видински – велик духовен водач“ ще бъде представен не случайно в Народно читалище „Цвят-1870“. То е естественият център както на град Видин, така и на духовността. Премиерата съвпада с традиционните чествания на читалището, което празнува всяка година в дните преди Цветница. Преди 10 години във Видинското читалище се представи биографичната книга „Видинский митрополит Неофит. Живот, дело, преживяно, сътрудници“ от свещеноиконом Йордан Н. Василев. Друг важен момент е, че митрополит Неофит е един от дарителите за построяването на сградата на читалището. Често е присъствал на събития, на заниманията на литературния клуб, към читалището и др.

Източник: фейсбук страницата на Видинска митрополия

 

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...