Начало / Uncategorized / Митрополит Йоан: Новият храм на св. Лука е благодат за цялата Варненска епархия

Митрополит Йоан: Новият храм на св. Лука е благодат за цялата Варненска епархия

Във връзка с изграждането на новият храм в Добрич, посветен на св. Лука  Симферополски, сайт Добротолюбие се обърна към Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той ще направи първата копка на храма и ще положи основния камък тази неделя. Митрополит Йоан разказа в кратко интервю за важността на събитието.

Ваше Високопреосвещенство, тази неделя ще направите първа копка на нов храм. Той е посветен на св. Лука Войно-Ясенетский. Защо именно на този светец е посветен бъдещият храм?

-Това е едно почитание на светеца в целия православен свят и не е необичайно да се правят храмове в негова чест. Жителите на Добрич поискаха да има нов храм и то именно в чест на св. Лука Симферополски, тъй като той има богато житие. Той е лекар, изключителна личност, която е свързана с по-новото ни време, свързан е с 20 в. Това е мотивът, това е желанието на гражданите на Добрич. Аз го приемам радушно, защото и в Гърция има храмове на св. Лука и в Русия, и в Украйна. Добре е в епархията да има един храм посветен на св. Лука.

Какво е значението на строежа на нов храм и защо избрахте да е точно сега?

-Сега ще положим първия камък, защото така се стекоха обстоятелствата. Няма пречка за мен, в неделен ден и то в 5-та Неделя на Великия пост да положа основен камък. Градежът едва сега ще започне и има изграден проект, разрешение от общинското ръководство, от г-н кмета и е в крайна сметка още една молитвена помощ на един светец, един ходател пред Бога.

Това е и желанито на хората. И аз имам специално отношение към светеца, но това не е толкова важно. Важното е, че изграждането на нов храм е специално дело, то е и сакрално, то е и духовно и полезно. И най-вече в своята задача, която има храмът. Това е отново един повод за съборна молитва пред един велик божий угодник и пред Бог и Св. Богородица.

Кога се очаква да приключи градежът на храма?

-Това е безмислено още да се коментира. Нека да положим първият камък, нека да видим как ще започнат строителните дела. Видях, че има желание да се направи дарителска кампания и мисля, че в тази дейност има напредък. Храм не се строи лесно, надявам се да се справим, но със срок никога не смея да се ангажирам, тъй като трябва всичко да е уточнено.

Каква сума ще е необходима за довършването на храма?

-Няма да е малка, храмът е разумен като размери, защото грандиозните проекти са трудно изпълними. Това вече в самата работа ще може да се каже. Сега бихме изпаднали в условност. Защото в хода на работата могат да възникнат някои сложности, във времето те се уточняват. Сега важното е да направим първото сакрално действие – да положим основния камък, а после се надявам целият божий народ да участва в градежа. Това е най-важното – да се построи храмът.

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...