Начало / Новини / Православната църква на Чешките земи и Словакия канонизира нов светец

Православната църква на Чешките земи и Словакия канонизира нов светец

Православната църква на Чешките земи и Словакия ще отпразвуна за първи път паметта на новоканонизирания свещеномъченик Станислав Насадил, пострадал за Христа през XX век, съобщава orthochristian.com. 

Светия свещеномъченик е пострадал за Бога в концлагера Госпич, Хърватия през 1941 г., и наскоро бе добавен в календара на църквата в Чехия и Словакия. Канонизацията на новомъченика ще се проведе в катедралата „Успение на Пресвета Богородица“ в Кошице, Словакия на 9 юни. Всяка година паметта на новомъченика ще се празнува на 20 юни.

Св. свещеномъченик Станислав е роден на 20 октомври 1907 г. в град Лоштице, бивша Чехословакия. Учи богословие в Сърбия в периода 1923-1928 г. и по-късно служи като свещеник в Личка в Хърватия. По време на Втората световна война о. Станислав е един от хилядите жертви на сепаратиското движение в Хърватия. 

Арестуван е на 17 юни 1941 г. в Плашки, Хърватия. Жестоко убит в лагера Госпич, само три дни след постъпването си в лагера. Тялото му е открито в масов граб в Ядоновите пещери. Канонизиран е от Сръбската православна църква през 1961 г., когато църквата на Чешките земи и Словакия е била част от каноничната територия на СПЦ. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...